MODELI FINANCIRANJA

Otvoreno o sportu: 'Naša infrastruktura je na bazi Univerzijade i Mediteranskih igara'

12.06.2023 u 23:05

Bionic
Reading

Sportski klubovi predstavljaju bazu iz koje se crpe reprezentativci. Je li poticanje gospodarstvenika na ulaganje u sport rješenje za izazove financiranja klupskog sporta? Gospodarstvenici nude svoju formulu zvanu porezne olakšice za privatne kompanije koje žele novac usmjeriti u oživljavanje klubova koji muku muče s nedovoljnim prihodima. I kreću u lobiranje prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti

O financiranju klupskoga sporta u Otvorenom, urednika i voditelja Branka Nađvinskog, raspravljali su gosti: Vedran Šupuković, predsjednik Udruženja sportskih klubova HGK; prof. dr. sc. Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak, Visoko učilište Effectus, počasni predsjednik HNS-a; Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta; glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač te Josip Salopek, tajnik RK Ivan - Mikanovci.

Siniša Krajač kaže da su klubovi u problemu.

'Dobro je da se detektiralo da je baza i početak svega u klubovima. Klubovi su u problemu. Oni koji su to prepoznali na vrijeme su Vlada i Ministarstvo turizma i sporta. Ministrica Brnjac i premijer Plenković dali su jedan snažan poticaj prošle godine, dali su i ove godine, dakle prepoznalo se gdje treba pomoći i to je bila jedna snažna injekcija prema klubovima preko Hrvatskog olimpijskog odbora. Napravili smo program gdje smo uključili klubove, u stvari preko NSP, pomoć dali klubovima. Moramo znati da, moramo težiti u stvari tome da sva djeca u Hrvatskoj bi upravo zbog toga što su baza klubovi trebala imati nekako besplatno bavljanje sportom do 16 godina. To je upravo ova tema danas bi potaknula taj jedan način funkcioniranja klubova, jer u klubovima se u principu stvaraju mladi igrači, rekli ste samo u uvodu, reprezentativci, olimpijci i tako dalje', rekao je Krajač.

Bitno je poboljšati infrastrukturu

'Upravo na ovaj način na koji ćemo danas komunicirati je najbolji način na koji bi se to moglo popraviti. Moramo znati da se infrastruktura popravlja naravno u lokalnim, koja je u vlasništvu lokalnih sportskih zajednica, ali i tako da se prihvaćaju velike sportske priredbe, da se tako uključuje kompletna lokalna zajednica. Moramo uzeti u obzir da još uvijek naša infrastruktura je na bazi Univerzijade, Mediteranskih igara i tako dalje. Na tim infrastrukturama smo mi osvajali odličja, a u stvari naši sportaši su trenirali. Imate jedan Zagreb gdje je bila Univerzijada, jedan Split gdje imate praktički najviše olimpijaca, broja olimpijaca, a infrastruktura je počela stariti. Dakle, ti sportaši su zaslužili da im se ponovno infrastruktura obnovi, vrati da ta nova djeca, neke nove olimpijce imaju gdje trenirati i da mogu imati svoje prirodno okruženje', poručio je.

Josip Pavić kaže kako su klubovi prvenstveno javna potreba lokalnih i regionalnih zajednica.

'Klubovi su prvenstveno javna potreba lokalnih zajednica i regionalnih. Međutim to nije spriječilo nas u Ministarstvu turizma i sporta, u običajnoj Vladi, da ulažemo dodatna sredstva preko Hrvatskog olimpijskog odbora, ali i Paraolimpijskog odbora, upravo kao pomoć klubovima koji su bili u teškoćama. Sjetimo se da su prošle godine predstavnici pet loptačkih sportova bili na sastanku kod premijera, očekivali su jednokratnu pomoć, međutim dobili su pomoć koja će biti konstantna. Ne samo prošle godine, nego ide i ove, ići će i sljedećih godina da bi se sport razvijao upravo za te stvari, razvoj sporta, pomoć pri organizaciji natjecanja, kako bi se indirektno pomoglo i samim klubovima, pa i sami novi Zakon o sportu koji je stupio na snagu ove godine kroz mnoge stvari upravo indirektno pomaže i klubovima', poručio je.

Kaže kako su pojedini gradovi krenuli ukidati sportske stipendije.

'Navest ću jedan primjer, nacionalnih sportskih stipendija koje smo mi uveli upravo da bi svi sportaši imali jednake iznose, neovisno o jedinici lokalne samouprave s koje ulaze, da bi se dogodilo suprotno da su pojedini gradovi već počeli ukidati te stipendije, jer kao Vlada daje, pa mi ne moramo. To nije slučaj, nego moramo svi zajedno, kad bi barem lokalne zajednice, pa i poduzetnici pratili rast ulaganja u sport koje je ova Vlada u zadnja dva mandata pokazala, mislim da bi onda bilo puno manje potrebe i za ovakve sastanke', kaže Pavić.