PARLAMENTARNI IZBORI

Otvorena birališta u BiH

10.09.2016 u 08:17

Bionic
Reading

U subotu u 7 sati na području Bosne i Hercegovine otvorena su birališta na kojima za novi saziv Hrvatskog sabora mogu glasovati hrvatski državljani koji žive u toj susjednoj zemlji

Glasovanje u BiH trajat će dva dana, a za to su predviđena 34 biračka mjesta u gradovima u kojima su sjedišta hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Najviše ih je u Mostaru gdje će se moći glasovati na 20 biračkih mjesta, u Sarajevu ih je osam, u Tuzli četiri, a u Banjoj Luci dva.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj glasuju u XI. izbornoj jedinici za tri zastupnika u Hrvatskom saboru. Sukladno odredbama izbornog zakona u roku koji je istekao 31. kolovoza za glasovanje je aktivno registrirano nešto više od 34.800 hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH, no moći će glasovati i oni koji to nisu na tom popisu uz potvrdu o upisu u birački popis koju mogu dobiti u veleposlanstvima ili konzulatima.

Pravo glasovanja u toj zemlji osiguralo je i nešto više od 1.000 hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj koji će tijekom izbora boraviti u BiH.

Rezultate glasovanja na teritoriju BiH objavljivat će Državno izborno povjerenstvo (DIP).