JUČER 9.000 DOLAZAKA

Otvoren zimski tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu

03.11.2015 u 10:39

Bionic
Reading

Od početka izbjegličke krize do jutros u 6 sati u RH je ušlo 313.311 izbjeglica, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). I dok se od danas polako gasi prihvatni centar za izbjeglice u Opatovcu, vrata otvara tranzitni centar u Slavonskom Brodu. U srijedu će već početi voziti izravni vlakovi koji će prevoziti migrante i izbjeglice iz Srbije za Slavonski Brod

U slavonskobrodski privremeni zimski tranzitni centar za izbjeglice u utorak u 8 sati stigao je prvi vlak s 1.000 izbjeglica iz kampa u Opatovcu, javlja televizija N1.

Izravni vlakovi kojima će prevoziti migrante i izbjeglice iz Srbije za Slavonski Brod su 'vlakovi koji nisu iz Šida, nego iz Bapske, te radimo na preseljenju svih onih koji idu iz Opatovca zato što ćemo tamo prestati s registracijom', rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Iz Šida u Srbiji u srijedu će krenuti vlak izravno za Slavonski Brod. Dio je to, podsjetimo, sporazuma o transferu i prihvatu migranata između Hrvatske i Srbije. Sve pristigle umorne izbjeglice u zimskom centru dočekat će grijani šatori s krevetima i bolnički stacionar kako bi im se pomoć pružila na licu mjesta, rekla je glasnogovornica Crvenog križa Katarina Zorić, prenosi Media servis.

'Planiramo proširiti naše usluge i službe traženja, znači spajanja obitelji, ali i pružanja psihosocijalne podrške. Posebno stavljamo naglasak na psihosocijalnu podršku s obzirom na to da su se ljudi u Opatovcu kratko zadržavali, a postoje indicije da bi se u Slavonskom Brodu mogli zadržavati dulje', rekla je Zorić.


Izbjeglice koje će stizati direktno iz Šida uz srbijansku policiju registrirat će i pripadnici Frontexa, među kojima će biti i policajci iz Hrvatske.

U ponedjeljak je do 21 sat u Hrvatsku ušlo 8.442 migranta, a od početka migracijske krize 312.113 njih, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), javlja Hina.

Sinoć je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu bilo 3.900 osoba, a i dalje se očekuje nastavak izbjegličkog vala iz Srbije. MUP je najavio da se u utorak u 8 sati u Slavonskom Brodu (Bjeliš) u prihvatnom zimskom tranzitnom centru očekuje dolazak prvih migranata vlakom iz Tovarnika.