VLADIMIR DROBNJAK

Otvaranje svih poglavlja možda već do kraja godine

12.09.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Hrvatska očekuje uspješan nastavak pregovora s EU, po mogućnosti otvaranje svih pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine i zatvaranje velikog broja njih, izjavio je u subotu u Zagrebu glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak nakon susreta članova pregovaračke skupine s premijerokom Jadrankom Kosor

Ovaj je sastanak održan dan nakon što su u Ljubljani premijerka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor postigli dogovor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU i nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora između RH i Slovenije.

'Mi očekujemo uspješan nastavak pregovora ....otvaranje po mogućnosti svih poglavlja do kraja ove godine i zatvaranje velikog broja njih te dobru dinamiku u pregovorima', rekao je Drobnjak nakon radnog sastanka koji je ocijenio vrlo sadržajnim.

Po njegovim riječima, sastanak je bio usmjeren na niz vrlo konkretnih, operativnih pitanja i to je bila dobra prilika da se prođu sva aktualna poglavlja, 'da vidimo kako stojimo u pojedinim poglavljima, a u velikom broju poglavlja stojimo uistinu dobro, i da se dogovorimo kako dalje do kraja godine'.

'Sastanak je počeo u tonu optimizma, ali optimizma s pokrićem, a pokriće je u našoj predanosti daljnim reformama', istaknuo je.

Što se tiče poglavlja o pravosuđu, Hrvatska je ispunila mjerila za otvaranje, ali postupak formalnog upućivanja poziva RH da preda pregovaračko stajalište, koje je vlada usvojila još prije nekog vremena, vezan je uz situaciju s haaškim sudom, kazao je Drobnjak.

'Ono što mogu reći za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava jest da mi znamo koja su područja od kojih ovisi konačan uspjeh u tom poglavlju i njegovo zatvaranje. To su borba protiv korupcije, reforme pravosuđa i temeljnih prava i u sva tri područja nastavljamo s reformskim poslom'.

Na kraju je izrazio optimizam glede konačnog ishoda pregovora i zadovoljstvo zbog jučer održanog sastanka u Ljubljani, kao i činjenice da je to veliki poticaj za sve pregovarače za daljnje napore.