VLADA IMA JOŠ PRAVO ŽALBE

Otpečaćeno Nixonovo svjedočenje o Watergateu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.07.2011 21:49
  • Objavljeno 29.07.2011 u 21:46
Richard Nixon i Mao Cetung

Richard Nixon i Mao Cetung

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa press

Nakon više od 36 godina, savezni sudac naredio je u petak da se objavi tajno svjedočenje bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona pred velikom porotom o aferi Watergate, zbog velike povijesne važnosti za američku povijest

Sudac Royce Lamberth usvojio je zahtjev povjesničara Stanleya Kutlera koji je napisao nekoliko knjiga o Nixonu i aferi Watergate, kao i zahtjeve drugih da se otpečati svjedočenje dano 23. i 24. lipnja 1975.

Nixon je ispitivan o političkom skandalu tijekom 70-ih godina 20. stoljeća koji je proistekao iz provale u stožer Demokratske stranke u zgradi Watergate u Washingtonu.

Skandal je doveo do Nixonove ostavke 9. kolovoza 1974., što je zasad jedina ostavka nekog američkog predsjednika. Afera je također rezultirala optužnicama, suđenjima, osudama i zatvorskim kaznama nekoliko vodećih dužnosnika.

Sudac Lamberth je u odluci na 15 stranica naveo da posebne okolnosti, osobito nesumnjiv povjesni interes za Nixonovo svjedočenje, uvelike pretežu nad interesom da ono ostane tajno. Svjedočenja pred velikom porotom obično ostaju tajna.

Ministarstvo pravosuđa protivilo se objavljivanju, među ostalim i zbog zaštite privatnosti osoba koja se spominju u svjedočenju.

No, Lamberth je ocijenio da su moguće ugroze privatnosti minimalne. Podsjetio je na to da je Nixon umro prije 17 godina, da su brojne druge ključne osobe također mrtve, a neke su i same pisale o Watergateu, davale intervjue ili svjedočile pod prisegom o svojoj ulozi u skandalu.

No, Nixonovo svjedočenje neće biti odmah objavljeno, jer vlada još ima pravo žalbe na sudsku odluku. Glasnogovornik ministarstva pravosuđa rekao je da vladini odvjetnici razmatraju odluku suca Lambertha.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi