BOMBE PO BANGKOKU

Otkud bijes na ulicama 'Zemlje osmijeha'?

18.01.2014 u 15:17

Bionic
Reading

U turističkoj velesili, omiljenoj destinaciji zapadnih 'downshiftera' i seks turista, ponovno vriju politički nemiri. Deseci demonstranata protiv vladajuće elite ranjeni su ovog tjedna u Bangkoku u pokušajima da sruše vladu te spriječe povratak i amnestiju izbjeglog premijera Thaksina Shinawatre

Na vlasti je trenutno njegova sestra, Yingluck Shinawatra. Oporbena Demokratska stranka s uporištem na jugu zemlje već mjesecima optužuje je za korupciju i izigravanje zakona. Tvrdi da Yingluck pokušava ishoditi povratak njenog brata mimo suđenja za navodnu korupciju i 'nepoštivanje monarhije'.

Prosvjednici su nabacali čelične barikade i vreće pijeska na ključne prometnice glavnog grada Tajlanda, a ranije su upali i u središta više državnih institucija, pa je premijerka najavila prijevremene izbore. Zanimljivo je da su tako masovni prosvjedi u 67-milijunskoj zemlji drastičnih klasnih razlika, uglavnom ipak nenasilni; posljednjih dana najveći su problem bili povremeni napadi bombama iz kućne radinosti koje nisu nikog ubile. Takvim napadima u više navrata su izloženi vođe oporbe, i to nakon što je antikorupcijska komisija objavila da pokreće istragu protiv premijerke vezanu uz izvoz riže u Kinu.

Američki Washington Post u nedavnom komentaru stavio je tajlandsku krizu u širi svjetski kontekst pišući da su 'narodne demonstracije protiv demokracije postale nesretan trend u zemljama u razvoju, u kojima se davno uspostavljene elite pokušava smijeniti na izborima'.

U komentaru ispod kojeg je potpisana redakcija taj utjecajni dnevnik podržava aktualnu vladu i čak zagovara američku pomoć. U njemu piše da bi se Yingluck Shinawatra mogla nadati pomoći Bijele kuće u sprečavanju sad već ustaljene prakse da se kriza u Tajlandu rješava nedemokratskim procesom. Na sličan su način, naime, svrgnute dvije posljednje vlade kojima je upravljao brat sadašnje premijerke, dok je treća kako piše Post, srušena sumnjivom sudskom odlukom.

Uredništvo Posta smatra da je problem s oporbenom Demokratskom stranom u tome što nije na demokratski način – pobjedom na izborima – osvojila vlast još od 2001. godine. Program te partije iz te je perspektive u sve žešćem sukobu s njenim imenom.

Deutsche Welle upozorava pak da čak i sada, kada je vlast pristala na prijevremene izbore i pokušava ih održati u veljači, Demokratska stranka najavljuje bojkot i inzistira na nedemokratskom svrgavanju sadašnje vlade.


Demokrate se opisuje kao stranku koja ima uporište u srednjoj i višoj klasi, te s 'tradicionalnim poslovnim establišmentom koji je povezan s kraljevskom obitelji' (Washington Post). Thaksin Shinawatra, koji se od 2006. godine nalazi u egzilu u Dubaiju, probio se do vlasti preko telekomunikacijsko-masmedijskog imperija koji je izgradio. Glasačku bazu ima u siromašnim slojevima tajlandskog društva. Washington Post piše da tijekom svojih mandata Thaksin jest zloupotrebljavao svoju moć i kršio ljudska prava, ali da je na izborima pobjeđivao pošteno, kao i njegova sestra Yingluck.

SAD ima bliske ekonomske i sigurnosne veze s Tajlandom i mogao bi odigrati važnu odluku u rješavanju krize. No Washington zasad stoji po strani i ne osuđuje pokušaj nedemokratske promjene režima, kao što se nije miješao ni u ljetošnji vojni udar u Egiptu.