četveronožni ljubimci

Otkriveno koje pasmine najduže i najkraće žive. Dužina njuški i nogu imaju veze s tim

01.02.2024 u 21:43

Bionic
Reading

Svaki pas ima svoj dan, ali neki žive duže od drugih. Sada je istraživanje pokazalo da su, kada je riječ o dugovječnosti, male pasmine s dugim njuškama psi koji najduže žive, dok su one s ravnim licem izloženije prijevremenoj smrti

Nakon što su veličina, oblik lica i spol uzeti u obzir, istraživači su otkrili da sveukupno male, ženke duge njuške imaju najdulji životni vijek među čistim pasminama - 13,3 godine. Međutim, pasmine s ravnim licima – osobina koja je postala moderna posljednjih godina – imale su srednji životni vijek od 11,2 godine i 40 posto veći rizik od kraćeg života od pasa sa srednje dugom njuškom, poput španijela.

Pišući u časopisu Scientific Reports, Kirsten McMillan i njene kolege su navele kako su analizirali podatke od 584.734 čistokrvnih pasa i križanaca – od kojih je 284.734 uginulo – prikupljnih od 18 organizacija u Velikoj Britaniji. Uzimajući u obzir sve čistokrvne pasmine i križance, tim je otkrio da je srednji životni vijek pasa bio 12,5 godina, pri čemu ženke živjele nešto duže od mužjaka.

Kako bi dublje istražili, tim je promatrao 155 ćistokrvnih pasa, otkrivši da veći psi imaju tendenciju kraćeg života od manjih pasa, dok je duljina nosa pasmine također bila važna. Minijaturni jazavčari imali su srednji životni vijek od 14 godina, dok je brojka 9,8 godina bila za francuske buldoge. Stručnjaci već dugo tvrde da su brahicefalne pasmine sklone mnoštvu zdravstvenih problema, uključujući poteškoće s disanjem i probleme s kožom.

Međutim, pokazalo se da je veliki, dlakavi, kavkaski ovčar autsajder, s prosječnim životnim vijekom od samo 5,4 godine. Također je otkriveno da je prosječni životni vijek čistokrvnih pasa dulji nego kod križanaca, 12,7 godina odnosno 12 godina. Rezultat je to koji je u suprotnosti s teorijom prema kojoj bi križanci mogliduže živjeti i biti zdraviji jer imaju veću genetsku raznolikost.

Lancashire heeler, pokazalo je istraživanje, ima najduži očekivani životni vijek (15,4 godine), a najkraći kavkaski ovčar (5,4 godine). Iznad četrnaest godina su border terijer, minijaturni jazavčar, mali hrt, jorkširski terijer, škotski ovčar i labrador. Oko 13 godina života predviđeno je za bigla, nešto manje od deset za buldoge, oko 9 za bernardince, a svega 5,4 za kavkaskog ovčara.

Pasmine Izvor: Profimedia / Autor: John Daniels / ardea.com / Ardea / Profimedia