KLIMATSKO IZVJEŠĆE

Otkriveno koje godine su Zemlja i mora bili najtopliji

03.08.2016 u 08:14

Bionic
Reading

Prošla godina je bila najtoplija otkako se mjeri temperatura na kopnu i moru, dijelom zahvaljujući djelovanju El Nina, globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena, koji je prevladavao cijele godine, ali i topljenju leda koje je izazvalo najviše temperature mora do sada, objavljeno je u utorak u studiji temeljenoj na radu 450 znanstvenika diljem svijeta.

Izvješće o stanju klime, koje je objavilo Američko meteorološko društvo, slijedilo je izvješće dviju agencija američke vlade koje su također utvrdile da su temperature 2015. bile najviše do sada.

Godišnja studija, koju provodi američka Nacionalna agencija za oceane i atmosferu (NOAA), vjerojatno će dodatno potaknuti raspravu koja je u tijeku vezano uz globalno zagrijavanje i politike s tim u vezi definirane u međunarodnom sporazumu zacrtanom u prosincu u Parizu.

Rekordne vrućine zabilježene 2015. posljedica su djelovanja dugogodišnjeg globalnog zagrijavanja i jednog od najjačih godišnjih djelovanja fenomena El Nino za posljednjih najmanje pola stoljeća, navodi se u izvješću. El Nino donosi neuobičajeno tople vode u Tihi ocean od kraja prosinca i može izazvati katastrofalne vremenske uvjete.

Prošle je godine temperatura na zemljinoj površini bila za jedan stupanj viša nego li prethodne godine koja je također bila rekordna, objavila je NOAA u izvješću.

Thomas Karl, direktor NOAA-ih Nacionalnih centara za informacije o okolišu, potvrdio je da je godišnje izvješće pokazalo kako su 2015. na klimu presudno djelovale dugogodišnje klimatske promjene i fenomen El Nino koji je, po njegovim riječima, pokazao kako kratkoročni događaji poput tog fenomena, koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana i uzrokuje jake suše, oluje i poplave, može pojačati relativan utjecaj i učinak dugoročnih trendova globalnog zagrijavanja.

El Nino će vjerojatno imati još jači utjecaj na globalne temperature tla 2016., postavljajući time temelje za novu rekordnu godinu po visini temperature, ističe se u izvješću.

U izvješću se također navodi da je globalno razina mora porasla za oko 70 mm od prosjeka zabilježenog 1993. Tijekom posljednja dva desetljeća razina je rasla prosječno godišnje za 3,3 mm, a najviše razine zabilježene su u zapadnom dijelu Tihog oceana i u Indijskom oceanu.


Koncentracije stakleničkih plinova također su rekordno visoke, i po prvi put prelaze omjer od 400 čestica na milijun, zabilježio je opservatorij Mauna Loa na Havajima, stoji u izvješću.

Globalne temperature tla i mora najviše su otkako su sredinom 19. stoljeća počela mjerenja.

Prema navodima iz izvješća, temperature tla na Arktiku bile su najviše 2007. i 2011. otkako je početkom 20 stoljeća tamo počelo mjerenje, uz smanjivanje zaleđenih morskih površina i posljedice koje to izaziva po morski životinjski svijet.