ubojstva, trgovanje ljudima...

Otkriveno 14 najtraženijih bjegunaca u EU tijekom kampanje ENFAST-a i Europola

25.01.2023 u 16:14

Bionic
Reading

Tijekom kampanje Europske mreže timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), koju podupire Europol, provedene od rujna 2022. do siječnja ove godine, uspješno je riješeno 14 slučajeva povezanih s bjeguncima, izvijestilo je u srijedu Ravnateljstvo policije

Policija je izvijestila da je kampanja bila usmjerena na isticanje profila bjegunaca diljem Europe koji su članovi organiziranih kriminalnih skupina. Svi bjegunci iz ovogodišnje kampanje bili traženi, među ostalim, zbog teških kaznenih djela poput ubojstva, trgovanja ljudima i oružane pljačke.

Tijekom kampanje uspješno je riješeno 14 slučajeva povezanih s bjeguncima, čime je posljednja kampanja postala najuspješnija od svih koje su provedene od 2019. godine, dodaje Ravnateljstvo policije.

Pet slučajeva, ističu, riješeno je zahvaljujući objavi profila na mrežnoj stranici najtraženijih bjegunaca u EU-u.

Ravnateljstvo policije je pojasnilo da su ENFAST i Europol upućivali građane EU na mrežu stranicu s fotografijama bjegunaca kako bi provjerili prepoznaju li nekog od njih. Kampanja je objavljena na raznim društvenim mrežama te je pozivala na djelovanje na svim EU jezicima kako bi se doprlo do što većeg broja ljudi.

Mrežna stranica je pokrenuta 2016. godine te su od tada na njoj objavljeni profili 392 bjegunca. Od te brojke, uhićeno je 136 bjegunaca, od čega je 49 uhićenja bilo izravno povezano s profilima objavljenim na mrežnoj stranici.