NA NEOČEKIVANOM MJESTU

Otkrivena ključna tajna ženskog orgazma

29.07.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Orgazam je kod žena najvjerojatnije povezan s njihovom sposobnošću da se usredotoče na tijelo i usmjere misli na određeni način, pokazalo je novo istraživanje

Naime, žene koje su u anketi prijavile da redovno doživljavaju orgazam istovremeno su tijekom seksa bile više usredotočene na tjelesne doživljaje i kreirale više erotskih misli nego žene koje su imale problema s dostizanjem orgazma.

Zanimljivo je da su obje skupine producirale jednake količine erotskih misli kada su se samozadovoljavale.

Stručnjaci nisu očekivali da bi kognitivni aspekt orgazma mogao biti toliko važan za žene koliko su to pokazali rezultati, rekao je voditelj studije Pascal De Sutter, profesor na odsjeku za seksologiju i obiteljske znanosti na Sveučilištu u Louvianu u Belgiji.

'Čini se da žene nemaju problema da se fokusiraju na erotske fantazije kada su same', rekao je De Sutter za Live Science. No čini se da žene koje nemaju redovite orgazme imaju više poteškoća da usredotoče svoju pozornost na sadašnji trenutak kada imaju spolni odnos s partnerima. Neke žene također mogu ometati brige oko izgleda ili težine, dodao je belgijski znanstvenik.

U istraživanju, predstavljenom u časopisu Sexologies, sudjelovala je 251 Francuskinja u dobi između 18 i 67 godina. Među njima se 176 izjasnilo 'ograzmičkima', a 75 'neorgazmičkima'. Sve su bile spolno aktivne, a imale su spolne odnose od dva do 90 puta mjesečno. Oko 90 posto njih bilo je heteroseksualno.

Ovi rezultati podudaraju se s rezultatima jedne studije iz 2011. koja je utvrdila da žene koje imaju poteškoća s postizanjem orgazma tijekom spolnog odnosa u mislima lakše skreću na teme koje nisu povezane sa seksom.

Elke Reissing, direktorica Laboratorija za istraživanje ljudske spolnosti na Sveučilištu u Ottawi, kaže kako nalaz studije ukazuje na mogućnost da žene pronađu određene tehnike kojima će povećati svoju usredotočenost na tjelesne doživljaje.

Istaknula je kako već postoje neki programi koji pomažu ženama da se fokusiraju na sadašnjost koju proživljavaju.