katedrala u oslu

Otkriven spomenik žrtvama Breivikova masakra

28.09.2019 u 14:18

Bionic
Reading

Spomenik kojim se obilježava masakr 77 osoba 2011. u Norveškoj i odgovor norveškog naroda otkriven je u subotu u katedrali u Oslu

Spomenik nazvan "željezne ruže" sastoji se od tisuću metalnih ruža prikupljenih iz gotovo čitavog svijeta. Neke su izradili preživjeli napada ili obitelji žrtava. Metalne ruže simboliziraju solidarnost koju su Norvežani pokazali nakon napada. Mnogi su sudjelovali u tzv. marševima ruža u Oslu i drugim gradovima nakon napada 22. srpnja 2011.

Ultradesni ekstremist Anders Behring Breivik osuđen je na 21 godinu zatvora u kolovozu 2012. za podmetanje bombe u Oslu i pucanje po kampu laburističke mladeži u blizini glavnog grada. To su bili najteži napadi u Norveškoj od Drugog

svjetskog rata.

Ceremoniji u subotu nazočili su među ostalim gradonačelnik Osla Raymond Johansen iz Laburističke stranke, voditeljica skupine za potroru Lisbeth Royneland i prijestolonasljednik princ Haakon i princeza Mette-Marit kao i umjetnici Tobbe Malm i Tone Mork Karlsrud.

Malm i Karlsraud osmislili su projekt nakon što su bili potreseni morem ruža ostavljenih ispred katedrale u Oslu i na drugim lokacijama.