IZRAVNA NABAVA SADRŽAJA

Otkrivamo koliko je potrošio Radman, a koliko Kovačić

19.10.2016 u 18:01

Bionic
Reading

'Ponašali su se kao pijani bogataši', tim riječima je Siniša Kovačić, bivši v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, opisao početkom travnja Upravu HRT-a na čelu s Goranom Radmanom, glavnim ravnateljem kuće kojeg je on naslijedio. Kovačićeva izjava odnosila se na nabavu programskog sadržaja od neovisnih proizvođača u 2015. godini, na koju je HRT potrošio 58,4 milijuna kuna, što je bilo 117 posto više od zakonom propisanog minimuma od 15 posto programskog proračuna HRT-a. U 2015. godini 15 posto iznosilo je 26,8 milijuna kuna

Od spomenutih 58,4 milijuna kuna, 19,2 potrošeno je na nabavu po izravnom, a ne javnom pozivu HRT-a, na koju šefovi na Prisavlju imaju pravo sukladno svojim aktima. Koliko je za nabavu od neovisnih proizvođača potrošeno za Kovačićeva mandata, još nije poznato u cijelosti jer javni poziv raspisan 17. kolovoza za nabavku pojedinih sadržaja još traje, a neki projekti, koji su dogovoreni za njegova upravljanja HRT-om, nisu potpisani jer je njegov mandat istekao pa se čeka novi v.d.

No ono što je poznato i za što je tportal dobio potvrdu s HRT-a, projekti su koji su na Prisavlje stigli po izravnoj nabavi i za koje su ugovori potpisani, a neke od emisija su i prikazane. Za iste je HRT izdvojio, doznajemo, 11,8 milijuna kuna.

Tako su po izravnoj nabavi na HRT isporučeni 'Neprijatelj naroda', dokumentarac o komunističkoj represiji u režiji Višnje Starešine i njene producentske kuće Avid Media, 'Lex Perković – tajna udbaškog ubojstva' i 'Križni put – zločin bez kazne', autor oba filma je Miljenko Manjkas, nekadašnji savjetnik za medije u HDZ-u. Prvi film nastao je u koprodukciji Manjkasove Intermedia grupe i Večernjeg lista, a drugi samo Večernjaka.

Izravno je nabavljen i dokumentarac autorice Mirjane Hrge 'Prvi put', o zlatnim rukometašima iz Atlante, čiji je producent bio OZ Media. Na listi izravno naručenih projekta nalaze se i igrani film Antuna Vrdoljaka 'General', o životu generala Ante Gotovine, 'Ljubavnici mora' Mire Andrića, odnosno Car Herc produkcije, 'Carpe Diem' Fade in produkcije te serijali 'Slatka kuharica II' i 'Lovac na bilje II' Antitalent produkcije.

Među onima koji su izravno nabavljeni, ali za njih nije potpisan ugovor jer je Kovačiću istekao mandat, nalazi se i serijal 'Zdravi život' Headline Producta, o kojem je tportal već pisao, kao i neki drugi projekti.