ZDRAVI ŽIVOT POD REVIZIJOM

Zanimljiva veza HRT-ovih ugovora i bivše suradnice Ane Karamarko

11.10.2016 u 17:58

Bionic
Reading

Nadzorni odbor HRT-a prije nekoliko dana pokrenuo je reviziju nabave 21 emisije od neovisnih proizvođača u 2016., a posebno onih ugovora koji su sklopljeni u vrijeme trajanja javnog poziva, prije isteka roka za predaju radova. Revizija se još nije očitovala, ali tportal je doznao kojih je deset emisija HRT odabrao i za kojih pet su potpisani ugovori za mandata Siniše Kovačića, bivšeg v.d. glavnog ravnatelja

Među odabranima ima velikih producentskih kuća, producenata koji su se dokazali, ali i onih čije su tvrtke osnovane prije manje od godinu dana i prema podacima Poslovne Hrvatske u prošloj godini nisu imale ni prihoda. Jedna od takvih je Headline Product, za koju je kao vlasnik naveden pravnik Jurica Kešina i koja bi trebala snimati dvadeset polusatnih nastavaka emisije 'Zdravi život'. Navodimo trebala jer ugovor s njima vrijedan oko pola milijuna kuna nije potpisan zato što ga, kako kuća nema šefa, nema tko potpisati.

Headline Product ima sjedište na adresi Zagrebačka cesta 192, a na istom mjestu registrirana je i ove godine ugašena tvrtka Migrit solarna energija, koja se u fokusu našla prije dva ljeta, kada se direktorica tvrtke Oksana Dvinskykh trebala uključiti u gradnju finske nuklearke dvostruko jače od NE Krško. Ona je, kako su izvijestili finski mediji, doletjela u Helsinki u društvu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i njegove supruge Ane, koja je Migritu bila savjetnica za medije. Kasnije se ispostavilo da je Dvinskykh preko tvrtke Titan nekretnine i Zaklade Nova pokoljenja bila i donatorica HDZ-ovih kampanja. U želji da doznamo otkud Kešina u produkcijskoj priči 'Zdravi život', nazvali smo u Migrit energiju, a iz nje nam je rečeno da će nam se javiti, međutim to se nije dogodilo.

Neslužbeno pak doznajemo kako je za scenarij 'Zdravog života' zadužena dugogodišnja novinarka Gordana Gelenčer, specijalizirana za teme s područja makroekonomije i financija. Spomenuta produkcijska kuća s istom novinarkom od proljeća ove godine za Novu TV radi emisiju 'Informer' koja se bavi gospodarskim temama.

Među onim što je Kovačić potpisao, od čega je dio već krenuo s emitiranjem, nalazi se: '100 riječi – Bonton', sto dvominutnih nastavaka u produkciji Medialinka; 'Informativka', sto nastavaka od po četiri minute Pozitiv produkcije; 'Škola kuhanja' s Vlatkom Pokos kao voditeljicom, 75 polusatnih nastavaka u produkciji Gastronomada,te 'Dva : jedan u gostima' s dvadeset tridesetominutnih epizoda u produkciji Castor Multimedije u vlasništvu Dubravka Merlića. Intermedia grupa Miljenka Manjkasa, bivšeg savjetnika za medije Tomislava Karamarka, sklopila je ugovor za razvoj scenarija 'Rat prije rata'.

Na koje iznose su sklopljeni ugovori, na HRT-u nisu željeli otkriti, pravdajući se činjenicom da je javni poziv još uvijek otvoren. Kako je Manjkasov ugovor procurio u medije, tako je javnost doznala da je riječ o poslu vrijednom 400 tisuća kuna bez PDV-a.

Ugovori koji čekaju na potpisivanje su i oni za 20 polusatnih nastavaka dokumentarnog serijala 'Stožer' u produkciji Madure, zabavnog 'Koktela' B produkcije, a na čekanju su i 'Šesti autobus' Missarta i treća sezona 'Crno-bijelog svijeta' Interfilma, koji su uzeti, kao i Manjkasov serijal, za razvoj scenarija.

Interna revizija HRT-a svoj nalaz mora dostaviti Nadzornom odboru do 21. listopada, za kada je zakazana i njegova sjednica.