FEKALNE BAKTERIJE NA SLAPOVIMA

Otkrivamo detalje o zagađenju vode na Plitvicama i kako se to pokušava zataškati

13.12.2017 u 21:33

Bionic
Reading

Šokantni nalazi vode s Plitvičkih jezera koji su rađeni ljetos po nalogu Državnog odvjetništva pokazali su kako se preko najpoznatijeg slapa u Hrvatskoj prelijeva voda puna fekalnih bakterija, enterokoka, Escherichije coli… Nalazi koje je objelodanio saborski zastupnik Branimir Bunjac očito nisu trebali ugledati svjetlo dana – sve nadležne institucije u rukavicama govore o njima, dok zavjet šutnje vlada u samom Nacionalnom parku Plitvička jezera

Bunjac je nalazima očito zamutio vodu. Sa saborske govornice iznio je šokantne podatke nalaza rađenih između sredine i kraja srpnja ove godine i to po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću nakon dojave o mogućem zagađenju.

Sa saborske govornice iznio je alarmantne podatke o tome kako su u vodi na Plitvičkim jezerima nađeni pesticidi, deterdženti, kanalizacijske vode i slično.

Ovi podaci koji su trebali ostati skriveni u ladicama institucija nadležnih za zagađenje vode na Plitvičkim jezerima nisu previše odjeknuli u javnosti. A trebali bi.

Pesticidi, Escherichia coli, enterokok...

Riječ je o uzorcima uzetim 19. srpnja, a izvješće o njima napravljeno je 26. srpnja. Nalazi koje smo dobili i koje je izveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije pokazuju da su uzorci izuzeti na više lokacija na području Plitvičkih jezera: nekoliko u Plitvica Selu, na jezeru Kozjak, izvoru Velikog slapa i na potoku Plitvica.

  • +6
Nalazi analize vode na Plitvičkim jezerima Izvor: Promo fotografije / Autor: Nikolina Samaržija

U Plitvica Selu uzet je uzorak otpadnih voda koje se ispuštaju iz kućanstava koja se tamo uglavnom bave turizmom. U nedostatku infrastrukturnog rješenja za otpadne vode, tamošnje stanovništvo mora se spojiti na pročistače. Neki se toga ne pridržavaju, pa lijepo otpadne vode direktno ispuštaju u potok Plitvica koji napaja Veliki slap.

Podaci o kojima Bunjac govori odnose se na analizu otpadnih voda u Plitvica Selu. Svim uzorcima u ovom selu najbližem jezerima u otpadnim vodama ispuštanim u prirodu vrijednost pod nazivom 'ukupni fosfor', koji pokazuje prisutnost umjetnih gnojiva, pesticida i slično, bila je iznad tri tisuće miligrama (mg) po litri, a dopuštena su dva miligrama po litri. Sve ostale mjerene vrijednosti višestruko su veće nego što je to dozvoljeno.

  • +6
Plitvička jezera Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Sljedeće mjerenje rađeno je na najvećem plitvičkom jezeru – jezeru Kozjak. Tamo je evidentirano fekalno zagađenje: koliformnih bakterija, koje su indikatori te vrste zagađenja, bilo je 276 cfu/100ml. Dozvoljena vrijednost je - nula!

U potoku Plitvica još je više ovih bakterija - 378 cfu/100ml. Također je nađena Escherichia coli i to 10 cfu/100ml, a dozvoljeno je opet nula.

Povišena je vrijednost aerobnih i anaerobnih bakterija. Enterokoka je 54, a ne tolerira se nijedan…

Do Velikog slapa, bisera Plitvičkih jezera, srećom dolazi manji dio nađenih bakterija. Tako je tamo nađeno 131 cfu/100ml koliformnih bakterija.

Nađeni krivci?

Iz resornog Ministarstva zaštite okoliša i energetike priznaju kako su upoznati s nalazima i otkrivaju da je nakon provedene analize odmah na teren poslana vodopravna inspekcija.

'Utvrđeno je da pojedini iznajmljivači ispuštaju otpadne vode direktno u potok te im je naloženo da se odmah moraju spojiti na svoje pročistače, što su i učinili', kažu nam. Na teren se inspekcija vratila i u listopadu te su ustanovili da su prijestupnici iz srpnja i dalje spojeni na uređaje za pročišćavanje.

Na pitanje kakvi su nalazi konkretno bili prije ili poslije mjerenja u srpnju, ne odgovaraju nam.

Obratili smo se i Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije koje je radilo analizu vode. Tamo kažu da je uzorkovanje iz srpnja rađeno po nalogu Općinskog državnog odvjetništva iz Gospića. Njima su dostavili rezultate, a iznimno su rezultate dostavili i inspekciji.

U Nacionalnom parku kriju podatke

U samom Nacionalnom parku Plitvička jezera, na čiju smo adresu također poslali upit s konkretnim pitanjima s naglaskom na ranija i kasnija mjerenja kako bismo vidjeli je li riječ o incidentu ili kontinuiranom zagađenju, kazali su nam da su upoznati s nalazom za koji ih pitamo te su nam poslali nove nalaze vode, prema kojima su sve vrijednosti unutar granica te je po njima voda savršeno čista. No kvaka je u tome što su poslali nalaze vode iz pipe iz dva ugostiteljska objekta u sklopu Nacionalnog parka.

Nakon našeg daljnjeg inzistiranja i napomene da nismo tražili podatke o kakvoći vode iz pipe nailazimo na zid. Podatke koje tražimo, one o kakvoći vode u jezerima i potoku, ne žele nam dati.

Bunjac: Plitvice bi mogle postati močvara

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac kaže nam da, osim prevelikog broja turista, Plitvička jezera imaju značajniji problem. Riječ je o prostornom planu koji dozvoljava stihijsku gradnju u Plitvica Selu, u kojem se gradi doslovno, kaže, tako da iz soba gledate na jezera.

'Plitvice postoje zahvaljujući mikrooganizmima koji se zovu sedrotvorci. Ako nema njih, nema ni sedre, ako nema sedre, nema ni slapova, a Plitvice postaju močvara', kaže. Dodaje da, ako ovako nastavimo, Plitvička jezera ćemo morati zatvoriti za javnost, a kao primjer navodi francusku špilju Lascaux koja se također nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine kao i Plitvička jezera.

Kako se nalazište prapovijesnih crteža u toj špilji više ne bi uništavalo, posjetitelji ne mogu doći na izvorni lokalitet, već mogu uživati u replici špilje.