ZRAČNA ARHEOLOGIJA

Otkrivači Superhengea istražuju drevnu Hrvatsku

29.01.2016 u 14:48

Bionic
Reading

Tim znanstvenika koji je, naoružan sofisticiranim uređajima za pronalaženje podzemnih građevina, prije par godina otkrio 'Stonehenge 2', istom metodom i tehnologijom istražuje i drevna arheološka nalazišta u Hrvatskoj.

O fascinantnom golemom kompleksu, koji su neki nazvali Superhenge, već smo pisali na tportalu. U četverogodišnjem projektu koji su vodili braća prof. Vincent Gaffney i dr. Chris Gaffney sa Sveučilišta u Bradfordu znanstvenici su snimanjem iz zraka instrumentom LiDAR otkrili 17 građevina te niz konstrukcija prema kojima se slavni kameni spomenik doima sićušnim. Jedno od najvećih iznenađenja bilo je otkriće 60-ak golemih kamenih stupova koji su sačinjavali dio 1,5 km širokog kružnog spomenika koji je od izvornog Stonehengea udaljen oko tri kilometra. Studija je pokazala da nalazište nije imalo funkciju tek povremenog godišnjeg okupljališta kako se ranije mislilo već je vjerojatno bilo trajno nastanjeno.

Nove tehnike snimanja iz zraka

Digitalna karta Superhengea napravljena je neinvazivnom metodom - snimanjem radarom visoke rezolucije i laserima (Light Detection And Ranging - LiDAR) koji su prikupili nekoliko terabajta podataka.

Prema pisanju The Engineera, Chris Gaffney u Hrvatskoj je uključen u više projekata u kojima istražuje građevine iz vremena željeznog doba. Među ostalim u Dalmaciji je uz pomoć LiDAR-a postavljenog na zrakoplov istraživao naseobine i ceste iz vremena antičke Grčke. Ovaj senzor mnogi stručnjaci smatraju ključnim za razvoj suvremene arheologije. On, među ostalim, može pronalaziti konstrukcije koje su prekrivene zemljom, ali i sakrivene u gustim šumama.

Gaffney vjeruje da će se u skoroj budućnosti LiDAR i drugi senzori sve lakše postavljati na razne bespilotne letjelice koje će otkrivati nova nalazišta.

'U narednih desetak godina vjerojatno ćemo svjedočiti popriličnoj diverzifikaciji koja će uroditi brojnijim standardnim, minijaturnim senzorima koji će se postavljati na dronove te nekim vrlo specijaliziranima koji će se montirati na satelite. Sateliti će vjerojatno biti više fokusirani u specifičnom dijelu spektra dok će dronovi prikupljati više općenitih podataka', rekao je Gaffney.

Prema najavama stručnjaka cijene malenih bespilotnih letjelica, odnosno dronova, toliko brzo padaju da bi se modeli potrebni za arheološka istraživanja uskoro mogli nabavljati za oko 2.000 dolara.

Indiana Jones je stara škola

Arheologija se posljednjih godina sve više oslanja na podatke prikupljene snimanjem iz zraka ili čak iz svemira. U prilog tome govori činjenica da je FBI na temelju snimaka visoke rezolucije satelita DigitalGlobe’s WorldView-2 utvrdio razmjere krađe antikviteta na nalazištima u Egiptu koja je u naglom porastu nakon pada vlasti 2011. Slična istraživanja biro je provodio i u Siriji od 2011. do 2014.

Stručnjaci upozoravaju da je krađa umjetnina od 2011. porasla za 400 do 500 posto.

Nova arheološka istraživanja satelitima iz svemira u Egiptu su 2014. otkrila na tisuće do tada sakrivenih građevina – više od 1.000 grobnica, oko 3.000 kuća te 17 piramida.

Voditeljica istraživanja, egiptologinja dr. Sarah Parcak sa Sveučilišta u Alabami u Birminghamu kaže da je zapanjena razmjerima otkrića.

'Indiana Jones je stara škola - otišli smo dalje. Oprosti, Harrison Ford', našalila se prilikom predstavljanja otkrića američka egiptologinja.