erlić na ceremoniji

Otvoren Arheološki centar kod Ljubuškog financiran iz EU fondova

15.12.2023 u 14:41

Bionic
Reading

U Ljubuškom je u petak otvoren posjetiteljski i arheološki centar nedaleko arheološkog nalazišta iz vremena Rimskog carstva koji je financiran sredstvima iz dva milijuna eura vrijednog projekta prekogranične suradnje EU u kojega su uključeni gradovi Solin iz Hrvatske te Ulcinj iz Crne Gore

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić je nakon ceremonije otvaranje centra rekao kako je Hrvatska korištenjem novca iz fondova Europske unije značajno obogatila svoju turističku ponudu.

"Ovo je izvanredan primjer što europska sredstva prekogranične suradnje mogu donijeti lokalnoj sredini. S jedne strane očuvanje vrijednih arheoloških nalazišta, a s druge strane povećanje turističke atraktivnosti", rekao je Erlić u izjavi za medije.

Pojasnio je kako je Hrvatska uspjela u EU udvostručiti na 120 milijuna eura sredstva za prekograničnu suradnju sa susjednim zemljama do 2030. Nagovijestio je kako će Hrvatska nastaviti podupirati Bosnu i Hercegovinu, napose Hrvate kroz više projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije koji obuhvaćaju kulturu, poduzetništvo, turizam i druge oblasti življenja. Na taj se način, ističe Erlić, podupire i približavanje Bosne i Hercegovine u EU.

"Pozivamo institucije u BiH da se pripreme s projektima", dodao je.

Sredstvima EU Ljubuški je obnovio povijesni Hercegov grad iz srednjega vijeka, te su izgradili novi posjetiteljski i arheološki centar. Izgradnjom toga Centra očekuje se kako će arheološko nalazište na lokaciji Gračine postati nezaobilazno turističko mjesto. U blizini tog arheološkog lokaliteta se nalaza ostaci rimskog vojnog logora. Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je kako Hrvatska i ovakvim projektima "ubrzava europske perspektive", dodajući da je važan segment toga korištenje fondova Europske unije.