STRAŠNI SLUČAJ GUSTLA MOLLATHA

Otkrio pranje novca u banci pa poslan u ludnicu

15.11.2012 u 07:22

Bionic
Reading

Sueddeutsche Zeitung je otkrio zastrašujuću sudbinu Gustla Mollatha, čovjeka koji je još prije desetak godina upozoravao na malverzacije i pranje novca unutar Hypovereinsbank (HVB), da bi nakon toga bio proglašen paranoidnim bolesnikom i već godina držan u različitim psihijatrijskim ustanovama Bavarske. Iako je HVB imao studiju koja ukazuje na nezakonite radnje koje je spominjao Mollath, taj je izvještaj namjerno zakopan i nikad nije došao do suda, koji je onda zaključio da Mollath izmišlja teorije zavjere

'Čovjek koji je previše znao' je naslov uznemirujućeg članka koji su u Sueddeutsche Zeitung, nakon dugog istraživanja, objavili novinari Olaf Przybilla i Uwe Ritzer, a u kojem se bave tragičnom sudbinom 55-godišnjeg Gustla Mollatha, čovjeka koji je završio u ludnici jer je tvrdio da se u Hypo-Vereinsbank (HVB) u Nuernbergu pere novac! Mollath ima dijagnozu paranoje, koju je dobio nakon što je počeo govoriti o sumnjivim poslovima HVB-a, u kojoj je njegova bivša supruga radila kao savjetnica za upravljanje imovinom, i to vrlo bogatih klijenata.

Za Sueddeutsche Zeitung je sudbina Gustla Mollatha 'jedna zastrašujuća i kompleksna priča', koja djelomično zvuči kao teorija zavjere, samo je u međuvremenu problem u tome što razni dokumenti potvrđuju Mollathove tvrdnje. Ključan među njima je interni izvještaj HVB-a, u kojem se potvrđuju sumnje o malverzacijama i pranju novca koje je Gustl Mollath razotkrio i zbog čega je – tvrdi on – završio u ludnici. To je ujedno i potresna priča o raspadu jednoga braka, jer je Mollath na psihijatriji završio nakon što ga je sada bivša supruga optužila za zlostavljanje i pokušaj davljenja, doduše tek nakon 16 mjeseci nakon što se navodni napad dogodio.

Sve ja zapravo započelo u zimu 2002. godine, kada se Mollath pismom obratio upravi HVB-a, u kojem ih upozorava na nezakonite radnje, o kojima je čuo od vlastite supruge. Ona i drugi savjetnici za imovinu su znali švercati novac bogatih klijenata u Švicarsku, baviti se tzv. insider tradingom na burzi i raznim drugim malverzacijama. Mollath je imao i neke dokumente koji su sve to dokazivali, ali je većinu već sakrila njegova supruga, s kojom se uskoro našao u brakorazvodnoj parnici.

Unutarnja istraga u HVB-u je u sljedeća tri mjeseca pokazala da se unutar filijale u Nürnbergu godinama ilegalno poslovalo – pranje novca, porezne malverzacije i slične aktivnosti - a svi nalazi su sažeti u 15-straničnom izvještaju (birokratskog naslova 'Posebni revizorski izvještaj No. 20564') koji je uprava banke označila strogo povjerljivim i zakopala. HVB je jako držao do diskrecije i bankovne tajne, glasi objašnjenje koje se danas čuje iz kuloara oko banke, a jedina posljedica svega toga je bilo otpuštanje nekoliko ljudi, među njima i bivše supruge Gustla Mollatha. Nitko nije bio kazneno gonjen zbog kršenja zakona, jer u izvještaju nije bilo dovoljno uvjerljivih indicija, tvrdi danas HVB. S druge strane, neovisni revizori koji su sada pročitali izvještaj kažu da se unutra mogu naći najmanje 'dvije ilegalne radnje', što dovodi do zaključka da je HVB cijelu stvar htio zauvijek zataškati.

Problem je zato predstavljala brakorazvodna parnica Gustla Mollatha i njegove supruge (koja je odbila dati izjave za Sueddeutsche Zeitung), koja se odvijala u jesen 2003. Mollatha je supruga sa 16 mjeseci zakašnjenja optužila da ju je napao 12. kolovoza 2001., a on je tvrdio kako je sve povezano s time što je preko nje saznao za kriminalne radnje u HVB-u. Sud je povjerovao iskazu supruge, a Mollath je tražio da HVB dostavi svoje dokumente koji bi potvrdili njegove tvrdnje, što banka nije učinila. Razotkrivajuće izvješće revizora No. 20564 je došlo u ruke istražitelja tek prošle godine, a nakon toga su ga otkrili i novinari Sueddeutsche Zeitunga.

Mollath je proglašen osobom koja pati od 'paranoidnog načina razmišljanja', u kojem si umišlja da postoji kompleksna mreža ljudi u HVB-u, uključujući i njegovu suprugu, koji se bave pranjem novca! Dakle, baš ono što se u međuvremenu pokazalo kao istina.