PROSTOR JAVAN, INTERES PRIVATAN

Otkrili smo kome je Bandić dao izvoditi novi nakaradni cirkus na Cvjetnom trgu

04.10.2016 u 15:33

Radovi na Cvjetnom trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu već zakrčenom terasama ugostiteljskih objekata niče nova zimska terasa između najveće tamošnje klupe uz ogradu crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg i spomenika Petru Preradoviću te preko puta poslovnog prostora uz glavni ulaz u Centar Cvjetni. Građani kojima se dodatno smanjuje javni prostor negoduju i prisjećaju se nanovo prekršena obećanja gradonačelnika Milana Bandića da se terasu na to mjesto neće vraćati. Stoga već danas planiraju novo okupljanje, a iz Grada smo doznali da su odobrenje za najnoviju 'instalaciju' na Cvjetnom dali tvrtki Hoto Centar Tomislava Horvatinčića

Na Cvjetnom trgu već godinama je teško pronaći prostor na kojem bi građani mogli sjesti i predahnuti na otvorenom, a da nije riječ o sjedenju u kafiću, i premda su gradske klupe dio javnog prostora koji bi trebao biti dostupan svima, do njih zbog kafića i terasa baš i nije lako doći, ni kroz njih proći. Ne čudi stoga nezadovoljstvo koje se od sinoć valja društvenim mrežama i izvan virtualnog svijeta zbog nove metalne konstrukcije na Cvjetnom trgu, zbog koje bi građani mogli opet ostati bez jedne od najdražih klupa u gradu.

Naime, tvrtka Hoto centar d.o.o. dobila je odobrenje iz Grada za postavljanje 'dvije montažno-demontažne nadstrešnice-pergole učvršćene u dva montažno demontažna podesta s ogradom na Trgu Petra Preradovića', stoji u odgovoru tportalu poslanom iz ureda pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinka Bilića. Tvrdi se da su pribavljena sva potrebna mišljenja i suglasnosti nadležnih službi te da se nadstrešnice postavlja 'sukladno arhitektonskom projektu izrađenom od strane tvrtke Conar d.o.o. i da je sukladno projektu ostavljen prolaz između pergole i ograde crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg u širini od 180 centimetara tako da se ne ometa slobodno kretanje građana plohom trga'.

'Narušavanjem ambijentalnih i boravišnih kvaliteta i pretvaranjem Cvjetnog trga u veliku birtiju, u situaciji u kojoj se boravak u javnom prostoru pretpostavlja konzumaciji u kafiću, odnosno kada to postane praktički jedino što se nudi, onda time otvaramo i prostor društvenoj segregaciji. K tome, dio Cvjetnog trga ispred najveće i popularne javne klupe treba biti slobodan, tj. ondje nije mjesto terasama kafića, a jedan od razloga je i taj da na toj lokaciji terasa blokira pristup hitnim službama', upozorava za tportal publicist i analitičar prostora Saša Šimpraga, voditelj platforme 1POSTOZAGRAD.

Stoga najavljuje da će platforma ovaj put 'osim uklanjanja terase, zatražiti ostavku predsjednika te članova Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina jer je iz njihovog rada očito da se radi o skupini koja u potpunosti ignorira javni interes i aktivno doprinosi uništavanju Zagreba'. Naime, kako upozorava, 'na primjeru čitave središnje zagrebačke pješačke zone već je godinama očita radikalna transformacija koja s vremenom metastazira, a manifestira se u sve manje slobodnog javnog prostora i činjenici da se grad zapravo besramno i vulgarno iznajmljuje. Od šatora koji poništavaju samu bit trga kao slobodnog prostora do situacija u kojima vlasnik kafića bez ikakvih dozvola, ali i bez ikakvih posljedica, ruši drvorede da bi postavio terasu, kao što je to slučaj u Masarykovoj'.

GRAĐANI ŽELE SLOBODAN CVJETNI

Društvenim mrežama već se širi poziv na građansku akciju danas u 18 sati na Cvjetnom trgu u vidu 'sjedenja na klupi kod crkve, parkiranja bicikala na stupove buduće terase, hodanje kroz buduću terasu i što god se građanke i građani sami sjete u cilju ometanja radova i ukazivanja na kriminal stavljanja još jedne terase i preplavljivanja Zagreba privatnim interesom', navodi se u pozivu.

Podsjetimo, platforma 1POSTOZAGRAD već je prije nekoliko godina uz pomoć brojnih građanki i građana organizirala akciju nazvanu 'Sloboda gradskim klupama' da bi gradskoj vlasti ukazala na nužnost otvaranja javnog prostora građanima, kojima on i pripada. Imajući na umu, podsjeća Šimpraga, to da je gradonačelnik ranije kazao kako na tom mjestu više neće biti terasa, građani su tada od Grada i Vijeća gradske četvrti Donji grad tražili uklanjanje terase kafića pred tom klupom, u čemu ih je Vijeće i podržalo

Što Vijeće sada kani poduzeti i hoće li tražiti uklanjanje nove terase, pitanje je na koje tportal čeka njihov odgovor, kao i od tamošnjeg mjesnog odbora, a Šimpraga podsjeća da je platforma 'unazad nekoliko godina predložila gradskoj upravi osnovne smjernice za promjenu organizacije i načina upravljanja javnim prostorom donjogradske pješačke zone, ali bez ikakvog odjeka. Terase kafića primjeren su sadržaj, no prilikom njihovog umještanja u prostor ključno je pitanje mjere i poštivanja prostornih odnosa. Rješenja postoje, ali je preduvjet uspjeha to da netko zastupa i brani javni interes što bi trebala činiti upravo gradska uprava, a što sad nije slučaj'.