'PROŠIRITE SVOJU VIZIJU'

Osvojite europsku novinarsku nagradu

15.05.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Definirani su nacionalni žiriji za europsko natjecanje novinara 'Proširite svoju viziju' koje će trajati do 31. svibnja. Natjecanje je otvoreno za mlade europske novinare u dobi od 17 do 35 godina iz 35 zemalja diljem Europe

Pozivaju se novinari tiskovnih medija i internetskih portala, kao i radijski novinari, da izraze i međusobno podijele svoje stavove o Europskoj uniji i njenom proširenju.

Na natjecanje, koje traje samo još pet tjedana, pozivaju se svi nadobudni mladi novinari iz zemalja diljem Europe. U lipnju 2009. nacionalni žiriji, sastavljeni od vodećih medijskih profesionalaca i predstavnika Europske komisije, odabrat će jedan pobjednički članak ili radijski prilog za svaku državu.

Hrvatski žiri u sastavu: dr. Gordana Vilović, zamjenica direktora ICEJ-a, Ružica Cigler, savjetnica Uprave Večernjeg lista, Mila Čerina, glavna urednica Mediaservisa i Mirella Rašić, savjetnica za medije Delegacije Europske komisije u RH, ocjenjivat će prijavljene članke ili radijske priloge te će odabrati jedan pobjednički rad.

Nacionalni žiriji će odabrati pobjednika prema relevantnosti informacija u odnosu na temu, originalnosti pri obradi teme, ocjenjivat će novinarski stil i kakvoću pisanja, sposobnost privlačenja pažnje čitatelja te trud uložen u pripremu rada.

Svi nacionalni pobjednici natjecanja za mlade europske novinare 2009. bit će pozvani na kulturno i povijesno putovanje u glavni grad Njemačke Berlin, od 29. kolovoza do 2. rujna 2009. Ove godine Europa slavi 20. godišnjicu pada željezne zavjese, koju simbolizira pad Berlinskog zida 1989. Istovremeno, slavi se i peta godišnjica pristupanja Europskoj uniji osam zemalja srednje i istočne Europe, kao i Malte i Cipra. Bit će organizirana konferencija s visokopozicioniranim političarima i predstavnicima medija koji će razgovarati o proširenju EU i čestitati svakom pojedinom nacionalnom pobjedniku. Pobjednički članci i radijski prilozi bit će objavljeni na internetskoj stranici natjecanja (www.EUjournalist-award.eu), a članci će biti objavljeni i u brošuri.

Pregled pravila natjecanja:

Na natjecanju za nagradu mladom novinaru 2009. mogu sudjelovati tiskovni i radijski novinari, studenti ili slobodni djelatnici u dobi od 17-35 godina, iz država članica EU, kao i iz država kandidata (Hrvatska, Turska, Bivša jugoslavenska republika Makedonija) i potencijalnih kandidata za članstvo (Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo). Prijavljeni radovi trebaju biti objavljeni u 2008. ili 2009. godini te trebaju biti napisani na jednom od službenih jezika Europske unije ili na jednom od jezika država kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo. Sudionici se mogu prijaviti na natjecanje preko internetske stranice www.EUjournalist-award.eu. Na internetskoj stranici su predstavljena i sva pravila te kriteriji za natjecatelje, kao i članci o politici proširenja EU, interesantni savjeti za karijeru u novinarstvu i umrežavanje u zajednicu mladih europskih novinara.

Organizator natjecanja je Europska komisija (Opća uprava za proširenje), u suradnji s Udruženjem mladih europskih novinara i Cafebabel.com