SMRZNULO SE ČAK I MORE

Osvanulo zadnje i najhladnije jutro 2014!

31.12.2014 u 09:54

Bionic
Reading

Današnje jutro, posljednje u 2014., u većini krajeva Hrvatske ujedno je bilo i najhladnije ove godine. Novogodišnja noć i sljedeće jutro bit će još hladniji pa pripazite na zdravlje, osobito starijih ljudi

U Slatini je jutros izmjereno -20 stupnjeva, u Bednji -19, a u Varaždinu -16. Veći gradovi također su bilježili debele minuse: Zagreb Maksimir -11, Grič -7, Sljeme -14, Osijek -17, Karlovac -14, Rijeka -5, Pazin -4, Split -5, Dubrovnik -2. Iako je uz obale Jadrana bilo nešto toplije, osjet hladnoće zbog jake bure bio je sličan kao na kopnu.

Smrznulo se čak i more!

Split je noćas imao jaču buru od one koja je puhala podno Velebita. Udari su dosezali orkanskih 146 km/h, a čak ni prosječne brzine nisu bile daleko od orkanske. Uz -5°C i jak vjetar, osjet hladnoće je bio -17°C.

Jučer je na Palagruži ispisana meteorološka povijest – prvi put službeno je zabilježeno stvaranje snježnog pokrova. Kako se vidi na gornjoj fotografiji, kod mjesta Ivinja u Pirovačkom zaljevu došlo je do nesvakidašnjeg smrzavanja površine mora (slana voda smrzava se na znatno nižim temperaturama od obične).

Upozorenja meteorologa i liječnika

Prema najavama meteorologa nova će godina započeti još većim hladnoćama. U novogodišnjoj noći sa sjevera se očekuje postupan porast naoblake, a u unutrašnjosti može zalepršati i pokoja pahulja snijega. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati većinom jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, koja će krajem dana i u noći biti u postupnom slabljenju. Najviša dnevna temperatura na kopnu danas će se kretati između -10 i -5, a na Jadranu od -1 do 4. U novogodišnjoj noći bit će vrlo hladno uz temperaturu uglavnom između -16 i -8, a na Jadranu od -7 do -2 Celzijevih stupnjeva!

Liječnici stoga mladima preporučuju da se, kada izlaze, dobro, višeslojno odjenu, a starijim i bolesnim osobama da ostanu kod kuće te da izbjegavaju hladnoću, osobito rano ujutro i noću. Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' izradio je upozorenje rizika za starije osobe koji možete vidjeti na ovom linku.

Hrvatski stručnjaci također su pozvali građane da češće kontaktiraju sa starijim osobama, rođacima i poznanicima kako bi se uvjerili da je sve u redu. Stariji ljudi sa sobom, kada izlaze, trebaju imati osobne podatke te ime, prezime, adresu i broj telefona nekoga kome se, u slučaju potrebe, može javiti.