ŽENA MILIJANA BRKIĆA KARMEN

Osumnjičenu tvrtku osnovale supruge šefova SOA-e

12.04.2013 u 12:10

Bionic
Reading

U USKOK-ovoj istrazi oko malverzacija s Karlovačkom bankom i Dalekovodom u čijem središtu se našlo četvero članova obitelji Sandija Šole, predsjednika Hrvatskog rukometnog saveza i još četvero njihovih pomagača, Jutarnji list doznaje kako je za oko USKOK-ovim istražiteljima upalo nezakonito kreditiranje tvrtke Opatovina projekt d.o.o. u vlasništvu Šolinog brata Petra

Opatovina projekt, u čijem je vlasništvu oko 107 tisuća kvadratnih metara zemljišta u Savskoj opatovini u Zagrebu, kod okretišta tramvaja u Prečkom – o čemu je pisao tportal.hr – također je kao pravna osoba na popisu osumnjičenih.

Jutarnji list navodi da je osim najnovijih kreditnih poslova s Karlovačkom bankom čija vrijednost premašuje 200 milijuna kuna tvrtka Opatovina projekt u svojoj prošlosti imala i puno misterioznije poslovne vratolomije.

Premda je iz sudskog registra vidljivo samo da je vlasnik tvrtke uhićeni Petar Šola te da je prije listopada 2008. uz Šolu u vlasničkoj strukturi bio i također uhićeni Drago Brekalo, tvrtka je uz njih dvojicu imala još dvoje suvlasnika ili, točnije, suvlasnice. Premda njihova imena zapravo ništa ne znače jer se radi o gospođama koje inače imaju samostalne obrte poput frizerskih salona, kada se u obzir uzmu imena i funkcije njihovih muževa u to vrijeme, dolazi se do najvećeg otkrića. Naime, uz Brekala i Šolu, Opatovinu projekt su u svibnju 2007. osnovale supruge dvojice visokopozicioniranih službenika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

To su Karmen Brkić, supruga tadašnjeg pomoćnika ravnatelja za protuobavještajnu zaštitu i nadzor agencije i bivšeg ravnatelja policije, Milijana Brkića, sada glavnog tajnika HDZ-a, i Marija Jurčević, supruga pomoćnika ravnatelja za pravne materijalne i karovsko-financijske poslove, Josipa Jurčevića. Riječ je o de facto drugom i trećem najviše rangiranome službeniku Agencije u vrijeme dok je dužnost ravnatelja obnašao Tomislav Karamarko.

Prema izvodima iz Trgovačkog suda, Petar Šola je od 20.000 kuna temeljnoga kapitala tada novoosnovane tvrtke dao 15.000 kuna, Brekalov udjel iznosio je 2.000 kn, a Karmen Brkić i Marija Jurčević imale jednake udjele od po 1400 kuna svaka. No samo pola godine nakon osnivanja, u prosincu 2008, tvrtka dobiva zajam od čak 142,57 milijuna od Hypo banke, točnije od poslovodstva Alpe Adria, za kupnju ogromnih parcela poljoprivrednog zemljišta na području Savske opatovine.

Nedugo nakon što je tvrtka dobila zajam, krajem listopada 2008, Karmen Brkić, Marija Jurčević te Brekalo su prodali svoje vlasničke udjele Šoli.

'Nije istina da je moja supruga bila osnivač, ona je samo kratkotrajno ušla u vlasničku strukturu jer je moj brat bio u Australiji i nakon toga je izašla', rekao je za Jutarnji Milijan Brkić u telefonskom razgovoru. Nakon toga, navodi Jutarnji, telefonska veza s Brkićem se prekinula te ga više nisu uspjeli dobiti. Navodno je na putu.