podlegao ranama

Osumnjičenik za pucnjavu u zračnoj luci u Moldaviji preminuo u pritvoru

04.07.2023 u 09:30

Bionic
Reading

Muškarac optužen za ubojstvo dvojice pripadnika granične policije u pucnjavi prošlog tjedna u glavnoj zračnoj luci Moldavije preminuo je u ponedjeljak od višestrukih rana zadobivenih od vatrenog oružja, dok su vlasti u toj bivšoj sovjetskoj državi naredile istragu o sigurnosnim propustima zračne luke

Predsjednica Maia Sandu proglasila je utorak danom žalosti i naredila da se zastave postave na pola koplja nakon incidenta prošlog petka. Dvjema žrtvama dodijeljena su posmrtna odličja. U službenom priopćenju objavljena je smrt Rustama Asurova (43), porijeklom iz Tadžikistana, koji je oduzeo pištolj službeniku granične policije nakon što mu je odbijen ulazak u Moldaviju.

Optužen je za ubojstvo dvojice policajaca i kratkotrajno uzimanje talaca prije nego što ga je svladan. Zadobio je deset prostrijelnih rana i nikada nije došao k svijesti.

Asurovu, koji je doputovao u Kišinjev iz Istanbula, odbijen je ulazak u zemlju i u pratnji policajca je krenuo u dio zračne luke gdje je trebao čekati povratni let s još petero ljudi kojima je odbijen ulazak, kada je izbila pucnjava. Tužitelji su isprva klasificirali incident kao teroristički čin, ali su istražitelji koji rade s dužnosnicima u Tadžikistanu, bivšoj sovjetskoj državi u središnjoj Aziji, utvrdili da je tražen u vezi s prošlomjesečnom otmicom bankarskog službenika.

Utvrdili su i da je osumnjičenik osuđen na 13 godina zatvora zbog sudjelovanja u oružanoj pljački mjenjačnice 2012. godine, pri čemu je pobjegao s gotovo 100.000 dolara u torbi sa sportskom opremom. Oslobođen je 2019. u sklopu široke predsjedničke amnestije.

Ured glavnog tužitelja najavio je istragu o "neispunjavanju ili nepropisnom obavljanju dužnosti osoba uključenih u osiguranje zračne luke". Moldavski političar Renato Usatii rekao je kako je jasno da vlasti nisu bile spremne za takav incident.

Jedan pripadnik granične policije dobio je zadatak da prati skupinu od šestero kroz zračnu luku, rekao je u videu objavljenom na društvenim mrežama, dok je nakon dva sata konzultacija trebalo biti jasno s kakvom osobom imaju posla. Nakon incidenta zračna luka, koju sada često koriste putnici iz susjedne Ukrajine nakon ruske invazije na njihovu zemlju, ponovno normalno radi.