BITKA ZA PRIDNJESTROVLJE

Moldavski premijer: Rusija je puno slabija nego što se misli

26.06.2023 u 22:01

Bionic
Reading

Premijer Moldavije je u ponedjeljak rekao da je prekinuta pobuna u Rusiji otkrila slabost Moskve te da uplitanje Kremlja u njegovoj zemlji s vremenom postaje manje učinkovito

Bivša sovjetska republika smještena između Ukrajine i Rumunjske je opetovano optuživala Rusiju zbog miješanja u njene unutarnje poslove, naročito što se tiče odmetnute pokrajine Pridnjestrovlja, što Moskva poriče.

"Ono što smo vidjeli proteklih dana je jasna naznaka slabosti ruskog vodstva i ruskog upravljanja vojskom", rekao je premijer Dorin Recean u intervjuu za Reuters.

"Rusija je mnogo slabija nego što su je ljudi doživljavali", dodao je govoreći u švicarskom Zürichu uoči sastanka Europskog prostora slobodne trgovine (EFTA) u susjednom Lihtenštajnu, gdje će potpisati sporazum o slobodnoj trgovini.

Šef ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin je šokirao svijet kada je u subotu započeo oružanu pobunu, koju je odjednom prekinuo kada su se njegovi borci približavali Moskvi, nakon što su oborili nekoliko letjelica i nakon što nisu naišli ni na kakav otpor na tlu.

Događaji bi mogli značiti vojnu i moralnu podršku za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom, kazao je Recean. "Važno je imati još više predanosti zapada radi opskrbljivanja Ukrajine onime što joj je potrebno za obranu zemlje i izbacivanje ruskih snaga", dodao je.

  • +19
Wagnerovci napustili Rostov Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vlada u Moldaviji, koja želi postati članicom Europske unije do 2030., optužila je Rusiju za niz pokušaja potkopavanja njene sigurnosti, uključujući i pokušaj državnog udara, lažne dojave o postavljenim bombama, hakiranja i lažne pozive na novačenje.

Rusija, koja tvrdi da provodi "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini, u više je navrata odbacila moldavske optužbe.

Recean je kazao da je Moldavija i dalje meta Moskve, no ruske aktivnosti postaju sve manje učinkovite. "Ne čini nam se da se Rusija povlači ili smanjuje intenzitet. Radi se samo o tome da su naše institucije poboljšale svoje sposobnosti za borbu protiv ovog ruskog hibridnog rata", pojasnio je.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

Dugoročno gledano, rješenje spora glede Pridnjestrovlja vrlo vjerojatno ovisi o završetku sukoba u Ukrajini, dodao je.

Stotine ruskih vojnika raspoređeno je na komadiću teritorija uzduž moldavske istočne granice s Ukrajinom od rata između proruskih separatista i moldavske vlade nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

"Prije svega, Moldavija će riješiti pitanje Pridnjestrovlja mirnim putem. To je fundamentalno", kazao je Recean. "Prva stvar jest demilitarizacija pokrajine gdje su ruski vojnici nezakonito raspoređeni. To će se vjerojatno dogoditi kada Rusi budu izbačeni iz Ukrajine".