SMRT U ŠVICARSKOM ZATVORU

Osumnjičenik za krađu bankovnih podataka nađen mrtav

01.10.2010 u 18:55

Bionic
Reading

Austrijski državljanin, osumnjičen da je u Švicarskoj ukrao tajne bankovne podatke koje je prodao Njemačkoj, pronađen je mrtav u ćeliji švicarskog zatvora, doznaje se u petak iz pravosudnih izvora u Zuerichu

U priopćenju švicarskoga glavnoga državnog odvjetništva navodi se da je taj zatvorenik pronađen u srijedu ujutro mrtav u ćeliji u Bernu, a da je zatvoren sredinom rujna u sklopu kaznene istrage za krađu bankovnih podataka i njihovu prodaju Njemačkoj.

U veljači je švicarsko državno odvjetništvo počelo istragu zbog sumnje na gospodarsku špijunažu u sklopu koje je postavljeno i nekoliko zahtjeva za izručenjem Njemačkoj. Istraga se nastavlja, kaže se u priopćenju bez navođenja pojedinosti.

U četvrtak je policija bernskog kantona objavila da je 42-godišnjak pronađen mrtav u ćeliji u srijedu ujutro, ali nije otkrila njegov identitet. Točan uzrok smrti nije utvrđen, dodaje policija koja ne isključuje samoubojstvo.

Austrijski list Kronen Zeitung piše da je preminuli muškarac Austrijanac koji je ukradene podatke iz švicarskih banaka snimio na CD-rom i prodao ga njemačkoj poreznoj službi i financijskoj inspekciji.

Neimenovani Austrijanac ukrao je podatke o vlasnicima oko 2000 tajnih računa u švicarskim bankama i prodao ih za nekoliko milijuna njemačkoj financijskoj policiji, po dnevnom listu. U veljači je njemačka savezna zemlja Sjeverno Porajnje Vestfalija priznala da je kupila jedan CD iz Švicarske s podatcima o najvećim poreznim utajivačima.

Ta kupnja, za koju tisak nagađa da je stajala 2,5 milijuna eura, izazvala je jake diplomatske napetosti između Njemačke i Švicarske.

U srpnju je u sklopu te afere provedena premetačina u 13 podružnica švicarske banke Credit Suisse u Njemačkoj. Odvjetništvo u Duesseldorfu istražuje djelatnike banke za koje se sumnja da su pomagali klijentima u prijevarama.