milenko bašić i dragan stipić

Osumnjičenici iz afere Vjetroelektrane sami se prijavili u Remetinec, nije jasno zašto nisu zaustavljeni na granici s obzirom na tjeralicu

12.02.2021 u 12:47

Bionic
Reading

Donedavno nedostupni hrvatskom pravosuđu Milenko Bašić i Dragan Stipić, vlasnik i direktor tvrtke C.E.M.P., protiv kojih je USKOK otvorio istragu u aferi vjetroelektrane kojom je obuhvaćena i bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, samoinicijativno su, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, javili u istražni zatvor u Remetincu

Za Bašićem i Stipićem Hrvatska je raspisala tjeralicu nakon što su policija i USKOK u svibnju prošle godine proveli veliku akciju u kojoj je uhićena Josipa Rimac i više osoba zbog sumnje u niz kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminala, trgovine utjecajem te davanja i primanja mita, piše Jutarnji list.

Bašić i Stipić obuhvaćeni su dijelom istrage vezanom uz optužbe za nezakonita pogodovanja, zlouporabe i mito oko izdavanja pojedinih potvrda i dozvola za vjetroelektranu Krš-Pađene tvrtke C.E.M.P.

S obzirom da su bili izvan Hrvatske za njima je raspisana tjeralica temeljem koje je Bašić u lipnju prošle godine bio priveden u Bosni i Hercegovini. S obzirom da ima i tamošnje državljanstvo, Bašić je u postupku izručenja bio na slobodi, kao i Dragan Stipić.

Sud Bosne i Hercegovine donio je prošle jeseni nepravomoćnu odluku kojom je odobrio njihovo izručenje Hrvatskoj, a ta je odluka u međuvremenu postala pravomoćna.

Bašić i Stipić nisu čekali izvršenje odluke i transfer u Hrvatsku već su se ovih dana sami javili u Remetinec. Za sada nije jasno kako su, obzirom na raspisanu tjeralicu, uspjeli ući u Hrvatsku i doputovati u Zagreb, a da ih nitko nije zaustavio, piše Jutarnji list.