pravomoćna odluka

Afera Vjetroelektrane: Sud BiH odobrio izručenje Stipića Hrvatskoj, čeka se odluka ministra

05.01.2021 u 14:03

Bionic
Reading

Sud BiH pravomoćno je odobrio izručenje Hrvatskoj Dragana Stipića, izvršnog direktora tvrtke "Lager" iz Posušja za kojim je raspisana tjeralica kao jednim od osumnjičenih u aferi Vjetroelektrane, potvrđeno je u utorak Hini iz sjedišta tog suda u Sarajevu

Sud je tijekom dana dobio povratnicu koja potvrđuje da je Stipić primio pravomoćno rješenje kojim je utvrđeno da ga se može izručiti Hrvatskoj. Prvostupanjska odluka istog sadržaja donesena je 9. prosinca prošle godine a Stipić se na nju žalio no prizivno vijeće Suda BiH tu je žalbu 22. prosinca odbilo kao neosnovanu potvrdivši prvostupanjsko rješenje.

"Odlučeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje", stoji u očitovanju iz Suda BiH. Taj je sud u studenom prošle godine identičnu odluku donio i u slučaju Milenka Bašića, vlasnika "Lagera" za kojim je Hrvatska također raspisala tjeralicu pod sumnjom da su nudili mito od 45 tisuća eura nekadašnjoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac kako bi im se pogodovalo pri dobivanju dozvola za gradnju vjetroelektrana u Hrvatskoj.

USKOK u ovoj aferi sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika a Rimac ima status prvoosumnjičene. Bašić i Stipić imaju državljanstvo BiH i Hrvatske te su bili nedostupni hrvatskom pravosuđu zbog čega je za njima i raspisana međunarodna tjeralica. Nakon odluke Suda BiH koji je utvrdio kako su ispunjene zakonske pretpostavke za njihovo izručenje konačnu odluku o tome donosi ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša (HDZ BiH).

Hini su ranije iz njegova ureda odgovorili kako će se Grubeša pri odlučivanju o tome hoće li dvojica osumnjičenih biti izručena voditi razlozima "političke svrsishodnosti".

"Ne postoji nikakav pravni autoritet, domaći ili strani, koji će prisiliti određenu državu da provede izručenje i u situacijama kada su ispunjeni uvjeti da se potraživana osoba izruči", tumačenje je Ministarstva pravosuđa BiH iz kojega su u prosincu izbjegli govoriti kada bi se Grubeša mogao očitovati o provedbi sudskih odluka.