PLAĆENICI PRED LICEM PRAVDE

Osumnjičeni za ubojstvo haićanskog predsjednika izručeni SAD-u

01.02.2023 u 06:46

Bionic
Reading

Trojica američko-haićanskih državljana i Kolumbijac izručeni su u utorak Sjedinjenim Državama zbog umiješanosti u ubojstvo haićanskog predsjednika Jovenela Moisea u srpnju 2021., priopćile su američke vlasti.

Četvorica muškaraca, koji su bili u pritvoru na Haitiju, izvest će se u srijedu pred saveznu sutkinju u Miamiju koja će im pročitati optužnicu, navodi se u priopćenju ministarstva pravosuđa.

Druga trojica su već ranije dovedena u SAD kako bi odgovarali za to ubojstvo.

Jovenela Moisea (53) ubila je skupina plaćenih ubojica u noći između 6. i 7. srpnja 2021. u njegovoj privatnoj rezidenciji u Port-au-Princeu, a da njegovi osobni čuvari nisu reagirali. Njegova smrt dodatno je povećala kaos u toj malenoj i siromašnoj karipskoj zemlji.

Haićanska policija ubrzo je uhitila četrdesetak osumnjičenika, među njima dvadesetak bivših kolumbijskih vojnika koje je, navodi, vrbovala zaštitarska tvrtka CTU sa sjedištem na Floridi. Istraga je poslije zapela zbog nesposobnosti tamošnjeg pravosudnog sustava.

Preuzelo ju je američko pravosuđe, nadležno za slučajeve organiziranja ubojstva na tlu SAD-a.

Nakon prve trojice osumnjičenika, podignuta je optužnica i protiv dvojice američko-haićanskih državljana Jamesa Solagesa (37) i Josepha Vincenta (57) te Kolumbijca Germana Rivere (44) za "udruživanje radi počinjenja ubojstva ili otmice izvan američkog tla".

U odvojenoj optužnici tereti se Christiana Sanona (54) koji je također američko-haićanski državljanin i imao je "političke ambicije" na Haitiju, za "ilegalni izvoz dobara iz SAD-a".

Kako se navodi u priopćenju, James Solages, Joseph Vincent i German Rivera sastali su se 6. srpnja 2021. blizu predsjednikova doma kako bi podijelili oružje, pri čemu je Solage rekao da im je zadatak ubiti Jovenela Moisea.

Trojici prijeti doživotni zatvor a Christianu Sanonu 20-godišnja zatvorska kazna.