rezultati vještačenja

Osumnjičeni za trostruko ubojstvo na Brodarici još uvijek nesposoban za suđenje

16.10.2017 u 18:31

Bionic
Reading

Boris Luketa (59), protiv kojeg se provodi istraga zbog tri teška ubojstva i jednog pokušaja ubojstva, nije sposoban za suđenje i zasad je nepoznato hoće li ikad moći biti ispitan o pucnjavi na Brodarici gdje su krajem travnja ove godine ubijeni Ivan Bajić te supružnici Hakija i Milka Keranović

Pokazalo je to, kako neslužbeno doznaje ŠibenikIN, medicinsko vještačenje o njegovoj procesnoj i raspravnoj sposobnosti koje su nedavno dovršile šibenske liječnice, psihijatrica Vlatka Novak i psihologinja Gina Lugović, kliničarke i ovlaštene sudske vještakinje.

U šibenskom Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) u ponedjeljak su potvrdili da su zaprimili rezultate vještačenja, ali detalji o tom i drugim vještačenjima, kao i o drugim radnjama koje u tom slučaju provode, javnosti ne mogu biti poznati jer istraga još uvijek traje.

Ne promijeni li se u međuvremenu zdravstveno stanje Borisa Lukete, šibensko tužiteljstvo će nakon prikupljenih rezultata ostalih vještačenja vjerojatno prekinuti istragu i odustati od optužnice. Doduše privremeno, tek toliko da predmet ne ode u zastaru, a onda će u narednom periodu stalno provjeravati je li se Luketa oporavio od teških ozljeda glave koje si je nanio u pokušaju samoubojstva tijekom opsade specijalne policije na Brodarici.

On se u ovom trenutku nalazi u Krapinskim toplicama čiji liječnici redovito izvještavaju ŽDO o zdravstvenom stanju pacijenta kojeg i dalje policija čuva 24 sata dnevno. Bolničke izvještaje nastavit će slati u Šibenik čak i ako tužiteljstvo donese rješenje o prekidu istrage, sve kako bi u slučaju promjene Luketinog stanja ona mogla biti obnovljena, bilo to za par mjeseci ili godina.

Ireverzibilno zdravstveno stanje

Njegov odvjetnik Krešimir Škarica sumnja da će se to ikad dogoditi. 

'Iako sam nalaz vještačenja zaprimio, rezultate ne mogu komentirati jer istraga još traje, ali vam mogu reći da svog branjenika redovito izvještavam o obrani mada i dalje ne znam može li me on uopće razumjeti. Nisam sudski vještak niti liječnik, ali bojim da je njegovo zdravstveno stanje ireverzibilno i da će trajno ostati takav. To je samo moje osobno mišljenje jer kao odvjetnik ne želim ni na koji način utjecati na tijek sudske istrage', kaže Škarica.

Medicinsko vještačenje o Luketinoj procesnoj i raspravnoj sposobnosti doktorica Lugović i Novak naloženo je prije otprilike tri mjeseca, a kako u rezultatima nije izrijekom pisalo da on nije sposoban sudjelovati u kaznenom procesu, naložena je dopuna koja je tužiteljstvu dostavljena prije petnaestak dana.

Ubojstva u Brodarici Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na redu je šibensko Županijsko državno odvjetništvo čije će daljnje odluke utjecati i na pravne sporove pokrenute radi odštete članovima obitelji ubijenih na Brodarici, odnosno zbog ostalih dugova koji su bili motiv za počinjenje najtežih kaznenih djela.

'Kako je ovim kaznenim predmetom povezan i čitav niz drugih građanskih predmeta, čeka se konačna odluka ŽDO-a o nastavku ili prekidu istrage. U kolegijalnom sam kontaktu s pravnim opunomoćenicima druge strane, obitelji Bajić, kojima je jednako kao i meni u interesu da se svi ovi postupci riješe u skladu sa zakonom i bez dodatnih ekscesa. Odluka tužiteljstva bit će obvezujuća i za građanske sporove', kaže Škarica.

Glavni motiv - novac

Glavni motiv za zločin koji se dogodio te nedjelje, 26. travnja ove godine, oko 16,30 sati, bio je novac i to veća količina gotovine koju je Luketa posudio sinu ubijenih Karanovića, a kako mu ovaj nije vraćao, isplanirao je iz osvete ubiti njega i roditelje, baš kao i Ivana Bajića koji se našao između njih.

Tužiteljstvo smatra da se Luketa osjećao izigranim i prevarenim pa je ilegalno nabavio dva pištolja i krenuo automobilom na Brodaricu gdje je pred kućom obitelji Karanović prvo ispalio nekoliko hitaca u Bajića. Kada ga je ubio, ušao je u kuću i tamo dva metka uputio prema sinu Karanovića, koji mu je dugovao novac, no kako je promašio glavni cilj svoje osvete, ovaj je pobjegao. Luketa je tada pucao po njegovim roditeljima i ubio ih na mjestu događaja, stoji u rješenju o provođenju istrage koje je ŽDO donijelo sredinom svibnja ove godine.

Tijekom noći nakon ubojstava, specijalna policija locirala ga je na Brodarici gdje je si je pucao u glavu i zadobio ozljede radi kojih nikad nije mogao biti ispitan o motivima trostrukog ubojstva.