NEĐO AJDARIĆ JE SLOBODAN

Strasbourg poništio presudu sisačkog suda za trostruko ubojstvo

07.02.2013 u 12:20

Bionic
Reading

Banjolučanin Neđo Ajdarić, kojega je sud u Sisku 2006. godine osudio na 40 godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za trostruko ubojstvo počinjeno u Kutini 1998. godine, pušten je iz zatvora u Foči na temelju presude Europskog suda za ljudska prava koji je poništio postupak pred sisačkim sudom i naložio novo suđenje, prenijeli su u četvrtak mediji u Bosni i Hercegovini

Zamjenik ministra pravosuđa Bosne i Hercegovine Srđan Radulj potvrdio je kako je Ajdarić pušten na slobodu na temelju odluka suda u Sisku i Banjoj Luci kojima mu je prekinuto izdržavanje kazne.

Radulj je potvrdio i kako je hrvatsko ministarstva pravosuđa tražilo Ajdarićevo privremeno izručenja kako bi mu se ponovno sudilo, no taj je zahtjev odbijen.

BiH je procijenili kako taj zahtjev nije utemeljen s obzirom da je Ajdarić državljanin BiH, a kazneno djelo za kojega se tereti počinjeno je 1998. godine dok je ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima između dvije države potpisan 2011. godine, pa se u ovom slučaju ne može primjeniti.

'Izručuju se samo počinitelji kaznenih djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca i drugih teških kaznenih djela koja bi bila počinjena nakon potpisivanja toga ugovora', kazao je Radulj.

Hrvatskoj još uvijek ostaje mogućnost ustupanja postupka protiv Ajdarića bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Ajdarić je kaznu izrečenu u Hrvatskoj najrpije izdržavao u Lepoglavi, da bi potom na vlastiti zahtjev bio prebačen u BiH gdje je sud u Banjoj Luci kaznu preinačio na dvadeset godina zatvora poslavši ga u zatvor u Foči.

Njegovi su se odvjetnici na presudu žalili Europskom sudu za ljudska prava koji je i naložio obnovu cijelog postupka.

Sud u Sisku je na temelju te presude i donio rješenja o ponavljanju suđenja i o prekidu izdržavanje kazne zatvora za Ajdarića, što je i bio razlog da sud u Banjoj Luci donese odluku da ga se pusti iz zatvora.

Ajdarić je u Hrvatskoj osuđen zajedno s Markom Grgićem zbog ubojstva supružnika Renata Serdarušića i Ingrid Šipek te njihovog radnika Gorana Cvrtka

Ajdarić i Grgić su tijekom suđenja tvrdili kako s tim nemaju nikakve veze kao i da ubijene nisu ni poznavali.