14. OBLJETNICA 'OLUJE'

Osuditi zločine počinjene pod krinkom hrvatstva

05.08.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, predsjednica vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić sudjelovali su na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 14. obljetnice operacije Oluja održanoj na Gradskom stadionu u Kninu gdje je postrojeno 14 svečanih postrojba

KNIN - Predsjednik Mesić istaknuo je kako je Oluja omogućila oslobađanje najvećeg dijela okupiranog teritorija zemlje, ali i stvorila uvjete za završetak rata u BiH. "Ulazak Hrvatske vojske u Knin značio je kraj pobune dijelom zaslijepljenih, a dijelom zavedenih naših građana srpske nacionalnosti, značio je početak ponovnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti RH i uvođenja njezinog pravnog poretka na cijelom njezinom teritoriju", kazao je Mesić, naglasivši da je Oluja bila izvrsno pripremljena i provedena vojna operacija.

'Oluja' se tiče i Europe

Mesić je izjavio kako je 'Olujom' hrvatska oružana sila zajedno spolicijskim postrojbama izvojevala veličanstvenu pobjedu koja jezaustavila i slomila Miloševićevu agresiju. 'Olujom je slomljen njegovplan da stvori veliku Srbiju na račun Hrvatske i BiH', rekao je Mesić. 'Olujom' je, nadalje, zaustavljen rat ne samo na našemprostoru; zaustavljeno je širenje ratnog požara na prostorEurope. 'Oluja je pobjeda koja se tiče ne samo nas, ona se tiče iEurope", kazao je Mesić.

Mesić je osudio sve zločine počinjene za vrijeme Domovinskog rata, bez obzira tko tko ih je počinio i tko su bile žrtve. "Zločine počinjene pod krinkom hrvatstva moramo osuditi i osuđujemo još energičnije, jer oni bacaju sjenu na pravednu i plemeniti borbu hrvatskih branitelja i na njihovu žrtvu. To mora biti jasno svakome u Hrvatskoj i svakome u inozemstvu", rekao je Mesić. Pri tomu je naglasio kako "ova Hrvatska nije sazdana na zločinu - za razliku od jedne druge tvorevine koja je u vrijeme Drugoga svjetskog rata uzurpirala hrvatsko ime". "Ta takozvana Nezavisna Država Hrvatska bila je zasnovana na zločinačkoj ideologiji i bila je prožeta zločinom, od prvih do posljednjih dana svojega postojanja", istaknuo je Mesić.

Mesić je rekao kako je RH čvrsto usmjerena i prema EU unatoč slovenskoj blokadi pregovora. "Rješavanju tog problema Hrvatska će davati konstruktivan doprinos, ali neće pristati na ustupanje teritorija za članstvo (u EU)", dodao je Mesić.

Govoreći o razvoju i reformi Oružanih snaga Mesić je kazao kako se zbog gospodarske krize velike nabave skupih visokotehnoloških oružanih sustava morati odložiti.

Podsjetivši kako u Kninu posljednji put govori u ulozi predsjednika države Mesić je rekao da je optimističan glede razvoja Hrvatske.

'Nekima ništa nije sveto'

Na pitanje o braniteljima koji zamjeraju proslavi u Kninu da je 'parada za političare', a nijedostojanstvena za njih (branitelje), Mesić je odgovorio kako će se 'uvijek naći ljudi kojima ništa nije sveto'. Po Mesićevim riječimajedan dio branitelja je 'bučno reagirao', a s druge strane riješio jesve svoje materijalne poteškoće. 'Bilo bi u redu da se oni prisjetesvojih ratnih drugova koji su pali za Hrvatsku', dodao je Mesić. Premijerka Kosorje kazala kako 'uvijek ima onih koji žele pomutitislavlje, ali i veličanstveni uspjeh hrvatske vojske i policije'.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor je u svom obraćanju posebice istaknula zasluge hratskih branitelja i prvog predsjednika Franje Tuđmana za stvaranje slobodne Hrvatske.

Osvrćući se na aktualnu situaciju premijerka Kosor je naglasila kako je Hrvatska dočekala financijsku krizu spremije od drugih, ali je i upozorila na naše strukturalne nedostatke, te je pri tomu najavila duboke reforme. "Bez obzira koliko su bolna, Hrvatskoj su prijeko potrebna rješenja koja će državni aparat, kao i sve njegove mehanizme, konačno i u potpunosti staviti u službu hrvatskog gospodartstva i svih hrvatskih građana", kazala je primijerka.

"Odluke koje smo nedavno donijeli, koje su kratkoročne i stabilizacijskog karaktera, trebale bi stvoriti uvjete da već tijekom ljeta odlučno krenemo u pripremu dubokih reformi koje nas čekaju", rekla je premijerka Kosor.

Predsjednik Sabora Luka Bebić izjavio je kako se 'Oluja' dogodila mjesec dana nakon Srebrenice i doprinijela je da se u Bihaću, koji je bio opkoljen, ne dogodi još veći zločin no u Srebrenici. 'HV je deblokirala Bihać i na taj način je spriječeno ponavljanje jednog velikog zločina. HV je oslobodila svoj teritorij, nije se borila u Kragujevcu, Čačku ili Novom Sadu, nego na vlastitom teritoriju', kazao je Bebić.

Pogledajte fotografije iz Knina.