GLASALI PROTIV HDZ-A

Ostojić uz pomoć Mosta izabran na čelo Odbora za unutarnju politiku

12.02.2016 u 12:57

Bionic
Reading

S 81 glasom za i 57 protiv Ranko Ostojić ipak je izabran za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Uz glasove oporbe za Ostojića je glasala i većina zastupnika Mosta, te dvoje zastupnika iz Kluba HSLS/BUZ

Osim većine Mostovaca, Ostojića je podržao i HSLS-ov Dario Hrebak te zastupnica iz HSLS-ovog kluba Gordana Rusak, HDSSB-ov Josip Salapić te dvoje zastupnika Hrida - Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Podsjetimo, nakon odbijenice Odbora za izbor i imenovanje, da Ostojić bude predsjednik Odbora za unutarnju politiku predložilo je četrdesetak zastupnika iz oporbe.

Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu mjesto predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pripada najvećoj oporbenoj stranci i uobičajeno je da oporba predloži svog kandidata koji je onda bez problema izabran. Međutim, vladajući, prvenstveno HDZ, nisu htjeli poduprijeti Ostojića na čelu tog odbora, zbog čega se prošlog petka vodila višesatna rasprava u Saboru. HDZ je, naime, bio stava da Ostojić nije prihvatljiv, jer je u 'komunikaciji u unutarstranačkim izborima u SDP-u agresivan i nesiguran'.

'Ne znam što je ovo trebalo HDZ-u, nije mi jasan taj manevar od prije tjedan dana kada su bili protiv. Zasad je on izglasan glasovima njihovog koalicijskog partnera i nas. Vrlo neobično ponašanje. Položaj predsjednika odbora je simbolički, nije to neka ovlast, međutim očito se HDZ boji da će jedna tako iskusna, karijerno zaokružena osoba kao Ranko Ostojić biti nekakva prijetnja, zato što žive u nekom špijunskom svijetu paranoje i strahova od proganjanja. Mi nismo bili protiv gospodina Tuđmana prije četiri godine, a on je bio na čelu obavještajnog sustava u vrijeme najvećih zlouporaba, a to je bilo 90-ih godina', rekao je novinarima nakon glasanja šef SDP-a Zoran Milanović.

HDZ-u je spočitnuo da uopće nije ni pokušao obrazložiti zašto su protiv Ostojića. 'Ako je već toliki problem, neka promijene zakon. Ne mora u zakonu stajati da predsjednik najveće oporbene stranke, iako se tu više ne zna tko je oporba a tko vlast, mora biti na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Dok piše u zakonu, treba tako biti. Mi smo predložili Ranka Ostojića i nikog drugog. Dakle, jedna vrlo bizarna epizoda koja govori o potpuno nerealnim strahovima HDZ-ovaca, ili pakosti, ne znam. Mislim da se tako ozbiljni ljudi ne ponašaju', rekao je Milanović.

Izborom je zadovoljan i sam Ranko Ostojić. 'Nisam ništa drugo ni očekivao. SDP je ostao pri svom stavu, mjesto predsjednika odbora pripada najzastupljenijoj stranci opozicije i zahvaljujem se svima onima koji su imali razumijevanja i koji su shvatili da treba staviti zakon na prvo mjesto', rekao je Ostojić.

Misli li pritom na Most, upitali su novinari. 'Mislim - svi zastupnici koji su dali glas. Je li to Most ili su drugi zastupnici, važno je da ja pošaljem poruku i svima koji nisu glasali, da ću u svom radu dokazati, kao kada sam tu dužnost obavljao i ranije, da će to sigurno biti ozbiljan rad jer se radi o vrlo ozbiljnom odboru', rekao je Ostojić.

Upitan smatra li izglasavanje kao svoju veliku pobjedu, Ostojić je rekao: 'Ja nikada nemam veliku euforiju i ne bih to gledao na taj način, kao što ni izglasavanje protiv ne smatram nikakvim svojim porazom. Vjerujem da sam to zaslužio svojim ponašanjem, ja se promijenio nikada nisam i mislim da je to jedna pozitivna crta.'

Ostojić nije gubio vrijeme nego je odmah sazvao sjednicu odbora. Novinarima je objasnio da se s članovima odbora samo misli dogovoriti o tome kako će raditi. Upitan kada će se slučaj Lozančić naći na dnevnom redu odbora, Ostojić je kazao: 'To ćemo vidjeti, kažem, ne čini odbor samo predsjednik nego svi njegovi članovi.'