'OTVORENO' O POŽARIMA

Ostojić: Plenković i predsjednica se sramote, Torcida je puno jača vojska

19.07.2017 u 07:24

Bionic
Reading

U emisiji 'Otvoreno' na temu katastrofalnih požara u Splitu gostovali su ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, predsjednik Vatrogasne zajednice Hrvatske Ante Sanader, predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić i zapovjednik protupožarne eskadrile Davor Turković.

Zapovjednik protupožarne eskadrile, pukovnik Davor Turković rekao je kako ovakav požar piloti kanader nikada nisu vidjeli. 'Moji piloti koji su se jučer vratili iz Splita rekli su mi: Zapovjedniče, ovo je majka svih požara! Jedan od mojih pilota je rekao: Ako ne bude mrtvih, Bože hvala ti', kaže zapovjednik.

Predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić smatra da je zbog činjenice da kanaderi ne mogu raditi pomoć vatrogascima na kopnu trebala stići ranije smatra. 'Ovo nije školski primjer požara, niti se radilo by the book, građani su se morali sami organizirati. Činjenica da je ministar dao ostavku dovoljno govori koliko je stihijska situacija bila. Pomoć je trebala doći ranije'. 

Ostojić je kritizirao i ponašanje i izjave premijera Plenkovića i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. 'Nakon atraktivnog događaja kojeg je naš premijer ocijenio kao nešto interesantno moram reći da je to sramotna izjava i da se radilo o njegovoj kući da to nikada ne bi rekao.. Predsjednica je rekla da je imala parcijalne informacije, odgovorni političar mora imati pune informacije. Što se tiče građana Splita pokazalo se da je puno jača vojska Torcida i građani koji su se sami organizirali', rekao je bivši ministar unutrašnjih poslova.

Ante Sanader je kao predsjendik Vatrogasne zajednice Hrvatske rekao da je gašenje vatre obavljeno po profesionalnim kriterijima. 'Požar ugašen u minimalnom roku bez ljudskih žrtava je dokaz da se dobro radilo. Imamo najstručnije ljude kvalificirane za požare. Imamo iskustvo', rekao je Sanader.

Cijeli sažetak emisije pogledajte na stranicama HRT-a.

  • +26
Građani od požara brane svoje kuće u kvartu Kila Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barišin