DANAS RASPLET U KBC-U RIJEKA

Ostojić odustaje od smjenskog rada u bolnicama?!

19.02.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić spreman je odustati od smjenskog rada na odjelima na kojima se pokazalo nemogućim raditi u smjenama, a iz njega će po svemu sudeći izuzeti i liječnike koji se bave nastavnim radom

Tako će se gotovo sigurno rad u kirurškim salama i na odjelima intenzivne njege vratiti na stari sustav dežurstava jer se upravo kirurgija pokazala najslabijom točkom smjenskog rada, javlja Novi list

Međutim i mnogi drugi bolnički odjeli imaju ozbiljnih problema s organizacijom rada, pa se može očekivati da će ministar uskoro biti zasut zahtjevima za vraćanje u sustav dežurstava. Odluka o ukidanju smjenskog rada na odjelima koji ga nisu uspjeli organizirati očekuje se do kraja mjeseca, kada bolnicama koje su prve ušle u novi sustav rada, poput riječkog KBC-a, istječe dvomjesečni 'probni rok'.

Hitan povratak na staro traže i uprave medicinskihfakulteta, jer će, kako tvrde, ako se smjenski rad nastavi, u pitanjedoći završetak akademske godine. Dekan Medicinskog fakulteta u ZagrebuDavor Miličić upozorio je nadležna ministarstva da od uvođenjasmjenskog rada studenti ne mogu redovito odrađivati vježbe, a nastavnicikoji se svakodnevno rotiraju u smjenama ne mogu postići kontinuitetnastave.


Danas bi se pak trebao rasplesti slučaj KBC-a Rijeka. Predstojnik Klinike za kirurgiju Tedi Cicvarić glasno je istupio u medijima i tako upoznao javnost s katastrofalnim posljedicama smjenskog rada, barem kada je riječ o ustanovi u kojoj radi. On je 13. veljače poslao obavijest sanacijskom upravitelju, Sanacijskom vijeću, Stručnom vijeću, pročelnicima Zavoda Klinike za kirurgiju te Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje da su svi bolesnici naručeni za prijem toga dana odgođeni, kažu za tportal iz Ministarstva zdravlja.

S obzirom da je početak i završetak radnog vremena u pojedinim dijelovima zdravstvene ustanove, kao i preraspodjela radnog vremena u nadležnosti sanacijskog upravitelja, istoga je dana, dakle u petak 14. veljače, održan sastanak u Upravi KBC-a Rijeka te se rješenje problema očekuje tijekom ovog tjedna. Danas bi se trebao održati sastanak sanacijskog upravitelja i djelatnika Klinike za kirurgiju na kojem bi trebalo doći do rješavanja problema.

Iz Ministarstva napominju kako je za kvalitetnu organizaciju smjenskog rada potrebno dulje vrijeme. 'S obzirom da je uvođenje smjenskog rada u kliničkim bolničkim centrima u različitim fazama (u nekima je uveden, u nekim djelomično, u nekim se tek počinje uvoditi), za ocjenu učinka bit će potrebno nekoliko mjeseci tijekom kojih će se sustav prilagođavati novom obliku rada', kažu u Ministarstvu.

Do tada bi se mogli događati slučajevi poput riječkog. Ondje pod nož mogu doći samo vitalno ugroženi pacijenti. Oni sa zakazanim operacijama, recimo kile, poslani su do daljnjega kućama.