ODBIO IH SASLUŠATI

Ostojić očitao bukvicu HDZ- u i pokupio se u Luksemburg

20.06.2013 u 17:08

Bionic
Reading

Nakon višekratnih prozivki oporbe, ministar zdravlja Rajko Ostojić nakratko se ipak pojavio u Hrvatskom saboru, poručio zastupnicima da se netko mora baviti raščišćavanjem nereda koji je iza sebe ostavila bivša vlada i otputovao u Luksemburg, na sastanak ministara EU

'Netko je očito dizajniran da radi nered, a netko mora raditi red. Mi u zadnjih 18 mjeseci uvodimo red, svjedočeći protuustavnim i nezakonitim odlukama i akcijama DORH-a', rekao je Ostojić.

Objasnio je da na raspravi o prijedlogu zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nije mogao biti jer se istodobno održavala sjednica Vlade.

'Levitacija je moguća, ali nitko ne može istodobno biti na dva mjesta. Znam da sam vam nedostajao, ali zamjenik ministra je moja zamjena. Njega je imenovao premijer i nije dobro raditi razliku između ministra i zamjenika', poručio je Ostojić zastupnicima.

Na pitanja iz rasprave kako je moguće provoditi sanaciju zdravstvenih ustanova ako za to nije osiguran proračunski novac Ostojić nije odgovorio.

Rekao je, međutim, da su krenule sanacije županijskih bolnica, koje su, tvrdi, napravile pet milijardi kuna duga.

'To nisu napravile kliničke, nego županijske bolnice, a u sanaciju ide i jedan dom zdravlja, znate dobro u kojoj županiji', rekao je Ostojić.

Naglasio je da i među županijskim bolnicama ima svijetlih primjera, poput bolnica u Požegi i Karlovcu.

'Zato će stečajni upravitelj bolnice u Požegi biti dosadašnji ravnatelj', poručio je ministar i napustio sabornicu, ne saslušavši replike iz oporbenih klupa.

Takvo je ponašanje Ivan Šuker (HDZ) nazvao kukavičkim. 'Ne može ministar ovdje držati lekcije zastupnicima i onda kukavički pobjeći', rekao je Šuker.

Njegov stranački kolega Dujomir Marasović nekorektnim smatra optuživanje liječnika i ravnatelja bolnica za dugove. Upozorio je da bolnice nemaju dovoljno novca za sva prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, za što bi, tvrdi, splitskoj bolnici godišnje trebalo najmanje 70 milijuna kuna.

'Za to nisu krivi ni liječnici ni ravnatelji', zaključio je Martasović.

Laburist Branko Vukšić Ostojiću je, pak, poručio da bi bolje bilo da se nije ni pojavio u sabornici.

'Ovo što je napravio ne služi mu na čast. Došao se ukazati, da je prisutan, da imamo čast što nas je posjetio. Izrekao je trominutnu ekspoziciju o sebi... To je još jedno podcjenjivanje i sramotan odnos prema Saboru', rekao je.