niz scenarija

Reakcije na pad GUP-a: 'Ovo je veliki poraz Bandića, možda idemo na parlamentarne izbore'

11.02.2020 u 15:02

Bionic
Reading

SDP-ov potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Rajko Ostojić kazao je da postoji niz scenarija kako će se rušenje GUP-a odraziti na koaliciju HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, dodavši da je to možda i put u parlamentarne izbore

Ostojić je ocijenio da je neizglasavanje GUP-a pobjeda građana i struke, a ne pobjeda neke stranke ili političke opcije.

"Mi smo samo glasali za ono što ste od nas tražili", kazao je Ostojić zahvalivši građanima, arhitektima, urbanistima i svima koji su pomogli da se takva odluka donese.

Na pitanje je li to što HDZ-ovi gradski zastupnici nisu podržali izmjene zagrebačkog GUP-a ujedno početak kraja koalicije zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s HDZ-om na nacionalnoj razini, Ostojić je odgovorio kako je sve moguće.

"Možda idemo na izvanredne parlamentarne izbore, sve je otvoreno. Možda je ovo početak izbjegavanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Možda je gradski HDZ odbio poslušnost predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću", izjavio je Ostojić dodavši da postoji cijeli niz scenarija.

Tomašević: Ovo je veliki poraz Bandića

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević istaknuo je kako je "igra živaca završila".

"Mi smo kao oporba bili dosta disciplinirani i cijelo vrijeme smo za svako prebrojavanje uvijek imali dovoljno ruku da srušimo GUP. HDZ-u je ovo očito bio preveliki zalogaj s obzirom na pritisak struke, 20.000 građana koji su izašli na prosvjed i pritisak javnosti pa to nisu mogli progutati", ocijenio je Tomašević.

Ustvrdio je da su HDZ i Bandić napravili sve da dođe do dogovora pa bi GUP prošao da nije bilo ujedinjene struke, oporbe i građana. Uvjeren je da Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće, ali i da je Bandiću ovo zadnji mandat.

"Ovo se još nikad nije dogodilo, koliko sam ja u Skupštini, da na kraju Bandiću nešto ipak ne pođe za rukom. Uvijek bi kupio zastupnike, skupio bi 'žetončiće'. Ovo je prvi veliki poraz Bandića i samo još jedan dokaz da su mu ovo zadnji dani na vlasti", ocijenio je Tomašević.