VARGINA KOMISIJA

Ostojić je kupio desetak 'umjetnih pluća' viška?!

06.02.2015 u 11:02

Bionic
Reading

Radna skupina Ministarstva zdravlja zaključila je da hrvatsko zdravstvo ima desetak ECMO uređaja, tzv. umjetnih pluća, više nego što mu to objektivno treba, nakon što je bivši ministar Rajko Ostojić 2013. nabavio 35 novih uređaja za 37 milijuna kuna

Broj ECMO uređaja u Hrvatskoj uvelike nadmašuje stvarne potrebe hrvatske populacije za pružanjem ECMO potpore, navodi se u zaključku radne skupine koju je oformio ministar zdravlja Siniša Varga kako bi provjerio opravdanost nabave tih uređaja u vrijeme mandata njegova prethodnika Rajka Ostojića.

Zaključci radne skupine za analizu opremljenosti i potreba bolničkih zdravstvenih ustanova aparatima za izvantjelesnu plućnu i srčanu cirkulaciju napravljeni su na temelju korištenja tih uređaja u hrvatskim bolnicama u protekle dvije godine.

'Potrebe hrvatske populacije mogu se zadovoljiti s 21 do maksimalno 26 uređaja. Već s 21 uređajem, uz njihovu dobru raspoređenost, bili bismo po broju ECMO uređaja na 100.000 stanovnika na razini najrazvijenijih europskih država', navodi se u zaključcima radne skupine, kojom je predsjedala Adriana Vince, sanacijska upraviteljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

S obzirom na to da u pojedinim bolnicama ECMO aparati nisu ni raspakirani, radna skupina predlaže da ih se raspodijeli u bolnice u kojima ih se više koristi, primjerice da se dva stacionarna i dva transportna ECMO uređaja preraspodijele u Kliniku Dr. Fran Mihaljević.

Također se predlaže da se iz ECMO nacionalne mreže isključe KBC Sestre milosrdnice, KB Merkur i KB Sveti Duh te opće bolnice Varaždin, Zadar, Dubrovnik, Pula i Slavonski Brod, koje raspolažu s ukupno 13 ECMO uređaja, a u protekle dvije godine nisu ih uopće koristile ili je to bilo sasvim sporadično.

Zaključak je i da uporabu ECMO uređaja treba standardizirati sukladno preporukama međunarodne organizacije ELSO iz Michigana, da se oformi Nacionalni centar za ECMO potporu s jasno razrađenim smjernicama rada te da se ulože dodatni napor i sredstva u adekvatnu edukaciju i trajno usavršavanje kadra koji će se baviti tom složenom procedurom.

Varga: Nalaze ću uputiti stručnim službama

'Upoznao sam se s nalazima Radne skupine za analizu opremljenosti i potreba bolničkih zdravstvenih ustanova ECMO aparatima. Zadatak radne skupine bio je utvrditi iskorištenost i potrebe za ECMO uređajima u sustavu zdravstva. Radna skupina je utvrdila da je od 41 uređaja do sada 30 uređaja bilo u funkciji. Nalaze povjerenstva uputit ću stručnim službama u ministarstvu zdravlja. Službe će utvrditi treba li uređaje rasporediti drugačije unutar zdravstvenog sustava kako bi se postigla njihova optimalna iskorištenost. Na ministru zdravlja je da utvrdi zdravstvene potrebe stanovništva, a ako je bilo nekih nepravilnosti, to će se utvrditi u suradnji s drugim institucijama', stoji u izjavi Siniše Varge koju je poslalo Ministarstvo zdravlja.


Uz Adrianu Vince i Gorana Tešovića iz Klinike za infektivne bolesti, u ranoj skupini bili su Miran Cvitković (KBC Zagreb), Edvard Galić (KB Sveti Duh), Petar Mardešić i Zvonimir Ante Korda (Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti osječkog Medicinskog fakulteta), Jadranka Pavičić Šarić (KB Merkur) i Boris Starčević (KB Dubrava).

Podsjetimo, zbog izjava da je u Ostojićevu mandatu država oštećena za 104 milijuna kuna pogodovanjem prilikom javne nabave medicinskih uređaja i opreme bivši ministar zdravlja tužio je za klevetu Trpimira Golužu, predsjednika Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).