KONTRA BERNARDIĆA

Nemirno u SDP-u: Ostojić glasao protiv Milanovićeve zamjene

10.03.2017 u 13:20

Bionic
Reading

Alen Prelec izabran je većinom glasova zastupnika za zamjenu Zorana Milanovića u saborskim klupama. Međutim, iako su gotovo svi podržali takvu zamjenu, protiv je bio SDP-ov Ranko Ostojić

Alen Prelec je za Milanovićevu zamjenu potvrđen sa 116 glasova za, bez suzdržanih i s jednim protiv. Međutim, ono što je zanimljivije je da je taj jedan glas protiv bio iz redova SDP-a, odnosno protiv je bio Ranko Ostojić.

'Ne može se deklarativno zalagati za žensku kvotu, a onda u konkretnoj situaciji kada kolegice trebaju biti u prednosti isto to ne poštuješ', objasnio je Ostojić za tportal zašto je bio protiv.

Osim Ostojića, glasovati za Preleca izbjegli su i neki drugi. Joško Klisović te Mirando Mrsić koji je, doznajemo, netom prije glasovanja izašao iz sabornice, a Milanka Opačić, Nenad Stazić i Predrag Matić, iako su bili u dvorani, nisu glasovali.

'Ja sam se jasno odredio prema preskakanju žena. Izrazio sam jasno ranije svoje mišljenje i sada sam ga izlaskom potvrdio', kazao je Mirando Mrsić za tportal.

Podsjetimo, odluku da Milanovića u Saboru zamijeni Alen Prelec donio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji se zbog toga našao na udaru kritika. Zbog takve odluke, prozvala ga je i Melita Mulić koja je bila prva ispod crte. Osim Mulić, prije Preleca na listi je bila i Karolina Leaković, koja je na odluku burno reagirala na Facebooku.

Ranije jutros odluku za Preleca izglasalo je i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, koje osim o zamjenama i mirovanju mandata odlučuje i o skidanju imuniteta. Tom prilikom šef SDP-ova kluba zastupnika Arsen Bauk najavio je da će zbog afere 'dnevnice' i slučaja Tomislava Sauche, SDP tražiti drugačiju praksu na MIP-u.

'Želim vas izvijestiti da ćemo inzistirati na promjeni prakse koju smo imali dugi niz godina i da ćemo tražiti da svaki zahtjev koji dođe od DORH-a dođe obrazložiti glavni državni odvjetnik i da ćemo nakon toga preispitivati meritum na zatvorenoj sjednici. Nema potreba da se MIP pretvara u javno suđenje  nekome ili javnu prozivku predlagatelja. Sukladno tome ćemo odlučivati, nećemo više bianco prosljeđivati zahtjeve DORH-a. Naravno, mogu reći da taj kriterij koji sada smatramo da treba postaviti da bismo vjerojatno drugačije se postavili u slučaju skidanja imuniteta gospodinu Pernaru, gospodinu Culeju i zahtjev za pritvor gospodinu Sauchi, a vjerojatno bismo za istragu pronašli dovoljno razloga da glasamo za', kazao je Bauk.