ODSKOČNA DASKA ZA IZBORE

Bernardić sklapa novu platformu, u dobrom društvu nema HNS-a, ali ima Josipovića

06.03.2017 u 16:17

Bionic
Reading

SDP će sutra u Koprivnici s četiri stranke, koje pokrivaju sve od centra do ljevice, potpisati deklaraciju o dobrom društvu koja će, među ostalim, biti temelj za koalicije na lokalnim izborima. Na potpisivanju neće biti HNS-a, no u SDP-u vjeruju da će s tom strankom postići dogovor u sljedećih deset dana

Deklaracija, koju će uz SDP potpisati HSS, HSU, Hrvatski laburisti i Naprijed Hrvatska Ive Josipovića, tvorit će političku platformu, ali biti i odskočna daska za eventualne koalicije na lokalnim izborima.

'Računamo na HNS i vjerujemo u dogovor. Svatko nam se može priključiti u dogovoru za novu platformu za Hrvatsku. Hrvatskoj je potrebna vizija razvoja 21. stoljeća. Radimo je, želimo društvo bez diskriminacije, bez nasilja, društvo bez korupcije, otvoreno društvo koje štiti prava radnika, pruža kvalitetno obrazovanje svojim radnicima, otvara nova radna mjesta i štiti dostojanstvo umirovljenika. Takvo dobro društvo želimo graditi i na takvoj platformi krećemo u realizaciju vizije Hrvatske 21. stoljeća', kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Šef SDP-a Davor Bernardić donio je odluku da će Zorana Milanovića u Saboru zamijeniti Alen Prelec. 'On je najbolji kandidat, on je drugi kandidat iz Zagrebačke županije, branitelj je i otac troje djece', kratko je Bernardić pokušao pojasniti zašto je izabrao njega, a ne Melitu Mulić ili Karolinu Leaković, koje su bile na listi prije Preleca.

Međutim, znakovito je to da na potpisivanju neće biti HNS-a. Kako doznajemo iz izvora u HNS-u, vrh te stranke deklaraciju uopće nije vidio. 'Osim toga, fokusirani smo na lokalne izbore, a ne na neku opću priču', kažu nam u HNS-u.

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak okupljanje stranaka centra i ljevice pozdravio je na Facebooku.

'Pozdravljam okupljanje manjih stranaka na ljevici jer Hrvatskoj treba jaka socijaldemokracija, kao što joj treba i snažan građansko-liberalni centar. Na lokalnim izborima trebaju biti jaki kandidati i jaki programi. Bit će sve u redu', poručio je Vrdoljak.

Bio je to i svojevrstan odgovor na sve češća pitanja kada će konačno biti postignut dogovor između HNS-a i SDP-a oko podrške Anki Mrak Taritaš. Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina danas je jasno poslao poruku da podrške HNS-ovki neće biti bez nacionalnog dogovora. To, tumače nam u vrhu SDP-a, ne bi nužno značilo da će HNS u svim drugim sredinama podržati SDP, nego da se podrži ona stranka koja je jača u pojedinim sredinama. Tako SDP očekuje i dogovor u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, ali i na razinama županija.

Temelj za takav dogovor mogla bi biti i tzv. osmomartovska platforma, odnosno potpisivanje deklaracije. No neobično je ipak to što ta deklaracija nije politički dokument, odnosno nije ju izglasalo Predsjedništvo SDP-a.