PROSVJEDI U SIRIJI

Oštar odgovor režima protiv naroda i islamskih radikala

  • Autor: P. S.
  • Zadnja izmjena 19.04.2011 13:08
  • Objavljeno 19.04.2011 u 11:12
Sirija

Sirija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Sirijske snage sigurnosti tijekom noći su rastjerale okupljanje više tisuća prosvjednika protiv vladajućeg režima na glavnom trgu u Homsu. 'Prosvjed je ugušen silom. Došlo je do teške paljbe', javio je jedan sirijski aktivist. Zasad nema pojedinosti o žrtvama

Ostali sirijski aktivisti koji žive u egzilu potvrdili su ove navode, ali su naglasili da nije moguće dobiti dodatne detalje jer je telefonska komunikacija u Homsu prekinuta.

Više od 20.000 prosvjednika u ponedjeljak je okupiralo glavni trg u Homsu, neki su čak podigli šatore samo dan nakon što je 11 ljudi ubijeno od snaga sigurnosti u ovom industrijskom sirijskom gradu i u obližnjem gradu tijekom masovnih prosvjeda diljem zemlje.

Inspirirani narodnim ustancima koji su srušili tvrdokorne vladare u Tunisu i Egiptu, prosvjednici su obećali da neće napustiti Al-Saa, trg u središtu Homsa, dok režim predsjednika Bashara al-Assada ne padne.

Prosvjednici su odbili obećanje predsjednika da će ukinuti gotovo pet desetljeća star drakonski zakon i zahtijevaju da predsjednik oslobodi sve političke zatvorenike i prekine s proizvoljnim uhićenjima.

Sirijsko Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je upozorenje u ponedjeljak navečer da će spriječiti 'oružane pobune' koji ugrožavaju sigurnost u zemlji.

'Posljednji incidenti su pokazali da oružane salafističke skupine, posebice u gradovima Homs i Banias, otvoreno pozivaju na oružane pobune. Radi se o radikalnom obliku islama koji ima svoje korijene u Saudijskoj Arabiji, a može se naći u cijeloj regiji', stoji u priopćenju ministarstva.

Ministarstvo ih optužuje za ubojstva vojnika, policajaca i civila, te je upozorilo da se 'terorističke aktivnosti neće tolerirati'.

Vlada za protuvladine prosvjede krivi ultrakonzervativne muslimane koji žele uspostaviti fundamentalističku državu i terorizirati ljude.

U posljednjih mjesec dana sirijske sigurnosne snage u uniformi i civilu obračunali su se s prosvjednicima ubivši najmanje 200 ljudi, tvrde udruge za ljudska prava.

Najnoviji prosvjedi će povećati pritisak na predsjednika koji je pokušao ugušiti narodni ustanka mješavinom grube sile i koncesije.

Izvanredni zakoni su u primjeni otkad je vladajuća stranka Baath došla na vlast 1963., što je dalo režimu slobodne ruke da proizvoljno uhićuje ljude i da se državna vlast zavlači u gotovo svaki aspekt života.

Stranku Baath su utemeljila dva Sirijca 1940-ih godina.

Baath doslovno znači 'renesansa', 'uskrsnuće'. Isprva ju je činila intelektualna elita, ali je ubrzo postala masovni pokret.

Stranka Baath se poziva na socijalnu reformu i ekonomsku pravednost kroz tzv. arapski socijalizam te na panarapsko jedinstvo kao ujedinjenje postojećih arapskih zemalja u jedinstveni politički entitet.

Kako sami kažu, 'baathizam je antiimperijalistički i anticionistički, te se zalaže za arapsku neovisnost od svih oblika kolonijalizma'.

Osim što je stranka Baath dominantan politički akter u Siriji, važnu ulogu ima u post-Sadamovom Iraku, a manju ulogu u Jordanu i Libanonu.

Prosvjedi u Siriji

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi