NEZAKONITO IZABRAN

Ostanak Korolije na čelu KB Dubrava je političko pitanje

01.03.2014 u 19:19

Bionic
Reading

Ostanak dr. Dragana Korolije Marinića na mjestu sanacijskog upravitelja KB Dubrava bit će političko pitanje, istaknuo je dr. Anđelko Korušić nakon što je Općinski sud u Zagrebu, na temelju njegove tužbe, donio nepravomoćnu odluku da je Korolija Marinić u srpnju 2012. nezakonito izabran za ravnatelja te bolnice.

S obzirom da Korolija Marinić sada obnaša dužnost sanacijskog upravitelja, na koju ga je imenovala Vlada, pitanje njegovog ostanka nakon pravomoćnosti sudske odluke, trebat će rješavati ministar zdravlja Rajko Ostojić i premijer Zoran Milanović, izjavio je danas Hini dr. Korušić.

Upitao je i kome bi bio interes zadržati na čelu bolnice čovjeka koji je nezakonito izabran.

Dr. Korušić potvrdio je kako je Općinski sud u Zagrebu u četvrtak nepravomoćno odlučio da je izbor Korolije Marinića na mjesto ravnatelja KB Dubrava bio nezakonito proveden.

Očekuje da će se sanacijski upravitelj dr. Korolija Marinić žaliti Županijskom sudu, no, kako dodaje, taj sud “nema drugih pravnih mogućnosti nego potvrditi odluku Općinskog suda”.

Dr. Anđelko Korušić, voditelj Odjela za anesteziologiju iz KB Dubrava, također se bio kandidirao za mjesto ravnatelja te bolnice.

Nakon natječaja podnio je tužbu na izbor dr. Korolije Marinića tvrdeći da on, za razliku od drugih kandidata, po statutu bolnice nije imao uvjete za sudjelovanje u natječaju te da je, kako bi ipak bio izabran, Upravno vijeće bolnice nezakonito izmijenilo statut te zdravstvene ustanove.

Korolija Marinić danas obnaša funkciju sanacijskog upravitelja, na koju ga je imenovala Vlada u travnju prošle godine, i odluka o poništenju natječaja iz 2012. formalno-pravno ne može ga stajati dužnosti.

Korušić međutim ističe da je riječ o etičkom pitanju jer, kako tvrdi, Korolija danas ne bi bio sanacijski upravitelj da prethodno nije bio nezakonito izabran za ravnatelja.

“On je bio samo jedan od kirurga na Rebru. Ne znam po kojoj bi osnovi bio imenovan sanacijskim upraviteljem da nije bio ravnatelj. Ovo je ‘velika pljuska’ ministru Ostojiću jer je on od početka znao da je cijela stvar nelegalna”, ocijenio je Korušić te napomenuo da se “ministar nakon odluke suda još nije oglasio”.

U Ministarstvu zdravlja, pak, kažu kako ne mogu ništa komentirati jer o toj sudskoj odluci nisu službeno informirani, a dr. Korolija-Marinić bio je danas nedostupan za komentar.

Ministar Ostojić prethodno je izjavio kako postoji visoka vjerojatnost da će se natječaj za ravnatelja KB Dubrava “u najmanju ruku morati revidirati" te da će Ministarstvo poduzeti sve potrebne korake nakon što presuda postane pravomoćna.