PREBJEG IZ SDP-A U HDSSB TVRDI:

Ostajem socijaldemokrat u srcu i priznajem presudu Glavašu

10.01.2011 u 16:18

Bionic
Reading

Pristupanje HDSSB-u, stranci koju je osnovao Branimir Glavaš, u međuvremenu osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. godine, bivši predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Zlatko Maksimović ne smatra spornim

U razgovoru za tportal otkriva da su mu politički stavovi i dalje socijaldemokratski, članstvo u HDSSB-u ničim nije uvjetovao te da je razloge protiv koalicije s glavaševcima SDP imao i prije njezina sklapanja u skupštini Osječko-baranjske županije.

'Priznajete li presudu Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša?' glasi anketno pitanje na web sjedištu HDSSB-a. Negativno odgovara 73,3 posto od 208 anketiranih posjetitelja, a s njima se slaže i vodstvo stranke koje je u nekoliko medijskih istupa presudu nazvalo sramotnom i usprotivilo joj se.

Za razliku od predsjednika Vladimira Šišljagića i saborskog zastupnika Dinka Burića, novi član stranke Maksimović je suzdržaniji. 'Presudu ne mogu ne priznati. Ona je donesena. Mogu jedino reći da je to bio politički intoniran proces i da je očito da je pokrenut kada je Branimir Glavaš izašao iz HDZ-a. To sam rekao i ranije dok sam bio u SDP-u', kazao je Zlatko Maksimović, inače predsjednik županijske skupštine na to mjesto imenovan kao SDP-ov kandidat za župana na lokalnim izborima 2009. godine.

Već tada, kaže, uočio je da u komunikaciji njega i središnjice SDP-a u Zagrebu ne cvjetaju ruže. 'Tijekom izborne kampanje za župana imao sam mnogo veću potporu od tadašnjih koalicijskih partnera HNS-a, nego od vlastite stranke. Kako sam trebao protumačiti to što je predsjednik SDP-a Zoran Milanović na predizbornom skupu u Osijeku iskazao podršku kandidatu za gradonačelnika Osijeka, a mene nije ni spomenuo?' naglašava.

Maksimović je prošli tjedan pristupio HDSSB-u nakon što je u rujnu izbačen iz stranke zajedno s još dvojicom stranačkih kolega, koji su ga također slijedili i u novu političku opciju. Povod za razlaz bilo je rujansko SDP-ovo napuštanje koalicije s HDSSB-om nakon pravomoćne presude Glavašu. Kao predsjednik skupštine županije Maksimović nije stao uz svoj SDP, pa ga je glavni odbor isključio i od tada do početka ove godine djelovao je kao nezavisni. Predsjednik HDSSB-a i aktualni župan Vladimir Šišljagić, kaže, odmah mu je prišao i ponudio učlanjenje, na što je Maksimović odgovorio da će još pričekati i razmisliti.

Nakon prošlotjednog potpisivanja pristupnice Biljana Borzan, predsjednica osječkog SDP-a i članica predsjedništva te stranke, Maksimovićev postupak nazvala je očekivanim i rekla da su ga u stranci ranije morali smijeniti zbog nerada i neučinkovitosti. Maksimović na to odgovara da sastanci županijske organizacije tijekom njegova mandata često nisu imali kvoruma, ali ne njegovom krivicom nego zbog nerada tajništva: 'Sastanke sam sazivao ja, kao predsjednik, ali je pozive ljudima trebao uputiti tajnik stranke, pa zbog načina kako je to rađeno i nismo mogli imati ljude na sastancima. Međutim, moram naglasiti da sam uspio popraviti odnose osječkog i đakovačkog SDP-a i drugih gradskih organizacija otkako sam 2006. godine bio na mjestu predsjednika županijske organizacije.'

Prekid dotadašnje koalicije SDP-HDSSB u rujnu u županijskoj skupštini, dakle, bio je samo povod razlazu sa strankom. Maksimović kaže da je SDP i ranije imao gotovo iste činjenice na stolu s HDSSB-om, a da je svejedno ušao u koaliciju. 'Nakon lokalnih izbora 2009. godine sjedili smo Biljana Borzan, Vladimir Šišljagić, još dvojica iz osječkog SDP-a i ja na terasi kavane Central (u međuvremenu zatvorena - op. a.) i razgovarali o koaliciji, a već tada je bila poznata drugostupanjska presuda Branimiru Glavašu i čekala se još presuda Vrhovnog suda', rekao nam je Maksimović. Članstvo u HDSSB-u, kaže, ničim nije uvjetovao niti je tražio posebnu funkciju, nego je u razgovoru sa Šišljagićem rekao da želi biti aktivni član stranke.