ISTRAGA O PADU ZRAKOPLOVA

Ostaci Cessne još na mjestu nesreće

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.05.2009 11:13
  • Objavljeno 21.05.2009 u 10:56
CESSNA 2

CESSNA 2

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / MUP

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je da je u završnoj fazi istraga nesreće zrakoplova PA44 Seminola registarskih oznaka DGZXB, koji se prošlog ljeta srušio u akvatoriju Dugog otoka

ZADAR - Piperom Seminole Intercocpitove pilotske škole upravljao je instruktor Danijel Oleksa, a s njim je, na svom prvom letu, bio talijanski učenik Alessandro D'Aggata, podsjeća Novi list. Zadnji sastanak o toj nesreći održan je u BFU-u (Samostalnom tijelu za istragu nesreća Njemačke), s glavnim istražiteljem Njemačke i istražiteljem za ovu nesreću Ulfom Kramerom, piše Novi list.

Prema navodima resornog ministarstva, Republika Hrvatska pribavila je svu potrebnu dokumentaciju, provela analize radarskih snimaka i svih dokumenata, izradila 3D prikaz nesreće, a vremenske uvjete analizirala je ekspertna grupa Državnog hidrometeorološkog zavoda. Kako se zrakoplov nalazi u BFU-u u Braunschweigu pokraj Hannovera, dogovoreno je da će njemački istražitelj izraditi radnu verziju Završnog izviješća, nakon čega će se na zajedničkom sastanku utvrditi konačna verzija za objavu. Cijela istraga, napominju u ministarstvu, trebala bi biti gotova do kraja srpnja ove godine.

Istraga zrakoplovne nesreće Cessne 303 Crusadera reg. oznake 9A-DLN, u vlasništvu tvrtke Josipa Crnčevića Mgv Lučko, koja se u veljači dogodila na Velebitu, također je u završnoj fazi. Tada su na letu Zagreb–Zračna luka Zadar stradali Gerd Govejšek (63), Aleksandar Walter (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonko Kelek (68), iskusni zrakoplovci čija su tijela pronađena u jednoj od velebitskih vrtača tek nakon višednevne pretrage terena. Pod velikom medijskom pažnjom odvijala se tad najopsežnija potraga u samostalnoj Hrvatskoj, u kojoj su sudjelovali pripadnici Specijalne policije, specijalnih postrojbi HV-a i HRZ-a te članovi mnogobrojnih stanica Hrvatske gorske službe spašavanja.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da zbog vremenskih neprilika ostaci zrakoplova još nisu izvađeni i u tijeku je dogovor nadležnih tijela o točnom vremenu izvlačenja. Zbog opasnosti od mina, izvlačenje ostataka mora biti koordinirano specijalnim postrojbama MUP-a. Točno vrijeme izvlačenja još nije poznato te se, naglašavaju u Ministarstvu, neće ni objavljivati. Nakon što se izvuku ostaci, bit će provedena ekspertiza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi