RAZAK POD TEŠKIM OPTUŽBAMA

Osramoćeni bivši premijer pozvao na molitvu uoči početka suđenja za korupciju

03.04.2019 u 10:28

Bionic
Reading

Deset godina otkako je prisegnuo, osramoćeni bivši malezijski premijer Najib Razak u srijedu očekuje početak suđenja zbog korupcije povezane sa pronevjerom više milijardi dolara, i zbog koje je pala njegova vlada.

Najib, malezijski premijer od 2009. do 2018. godine, odjeven u tamnoplavo odijelo i kravatu, smijao se dok je ulazio na sud u Kuala Lumpuru.

Okružen novinarima i pristašama, pozvao je na molitvu prije nego li je ušao u sudnicu.

Najib je suočen sa sedam točaka optužbe u prvom od nekoliko kaznenih postupaka u kojima je optužen za pranje oko 4,5 milijarde dolara iz državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Suđenje se odnosi na prebacivanje iznosa od ukupno 42 milijuna ringgita (oko 10 milijuna dolara) na Najibov bankovni račun od SRC International, bivšem sudioniku 1MDB-a.

Najib se izjasnio da nije kriv po tri točke optužnice o povredi povjerenja, tri točke pranja novca, i jedna točka zlouporabe ovlasti oko transfera, čiji je dio od jedne milijarde završio, prema istražiteljima, na Najibovu računu.

Najib je opetovano opovrgavao sudjelovanje u kriminalu te kaže da su optužbe politički motivirane.

  • +5
Najib Razak Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Suđenje počinje gotovo godinu dana nakon što su Malezijci glasanjem izbacili Najiba s mjesta premijera na parlamentarnim izborima, koje su obilježili gađenje zbog korupcije i povećanje troškova života, a gdje je pobijedio Mahatir Mohamad (93).

Otkako je izgubio izbore, Najib je pod paljbom čak 42 optužnice, gdje je većina povezana sa 1MDB i ostalim državnim entitetima. Gotovo 300 milijuna dolara vrijedne robe - nakita, skupocjenih satova i torbi - pronađeno je nakon izbora u nekretninama povezanim s Najibom.

Najmanje šest zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Švicarsku i Singapur, pokrenulo je istrage oko 1MDB, koju je osnovao Najib 2009. godine.

Najib je, što je suđenje bilo bliže, napravo radikalni zaokret svojeg imidža, gdje se predstavio kao žrtva osvetoljubive vlade te pokušava promijeniti sliku o sebi kao o elitnom i bogatom političaru.