TOMISLAV IVIĆ TVRDI

Osobe sa srbijanskog popisa obaviještene o tome

07.03.2011 u 19:07

Bionic
Reading

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je danas da se na popisu osoba koje Srbija sumnjiči za ratne zločine nalaze četiri osobe iz Hrvatske te da su obaviještene o tome

Informaciju o tome Hrvatska je dobila od srbijanskog Ministarstva pravde, a svi naši državljani koji su na tom popisu su o tome obaviješteni, kazao je Ivić odgovarajući na pitanja novinara nakon zatvorene, izvanredne sjednice hrvatske Vlade.

Upitan koje su to četiri osobe, Ivić nije želio reći.

Zamoljen za komentar slučaja doktorice Vesne Bosanac Ivić je kazao kako je sve o tome rečeno, odnosno da Srbija nije podnijela optužnicu.

Jučer je na stranicama DORH-a objavljeno priopćenje u kojem se kaže da je nakon uhićenja Tihomira Purde srbijansko tužiteljstvo dostavilo podatke o postupcima pred vojnim sudom bivše Jugoslavije. 'Na dostavljenom su popisu navedeni predmeti u kojima je još uvijek otvorena istraga (jer nisu obustavljeni), iz kojih proizlazi kako je postupak u tijeku u odnosu na osam osoba.' Protiv tri osobe s tog popisa - Purde, Petra Janjića i Danka Maslova - postupak je obustavljen, jedna je osoba preminula.

'U odnosu na preostale četiri osobe u srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine vodi se istraga koju su još započeli vojno-pravosudni organi bivše države (Jugoslavije), pa Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku surađuje s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije na temelju zaključenog sporazuma između Državnog odvjetništva RH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, u cilju utvrđivanja relevantnih činjenica, koje su potrebne radi donošenja odluka i okončanja postupanja', kaže se tom priopćenju.

Ravnateljica Opće bolnice Vukovar Vesna Bosanac jučer je potvrdila da ju je prije desetak dana policija kontaktirala u vezi s navodnim ratnim zločinom koji joj se stavlja na teret. U srbijanskom tužiteljstvu je rečeno da ne postoji optužnica protiv dr. Bosanac te da su zatražili da DORH 'uzme izjavu od jednog svjedoka u cilju preispitivanja i zatvaranja starih vojnih predmeta'.