SHIMON PERES

'Osoba koja je homoseksualna je ljudsko biće i ima sva prava'

05.12.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Tijekom službenog posjeta Meksiku, izraelski predsjednik Shimon Peres poslao je snažnu podršku borbi za bračnu jednakost u ovoj zemlji i cijelome svijetu, prenosi portal CroL.hr

Peresova poruka odjeknula je diljem svijeta, a pogotovo u njegovoj domovini Izraelu, koja uskoro planira usvojiti zakon kojim bi se istospolnim parovima s djecom omogućile porezne olakšice, prenosi CroL.hr

'Osoba koja je homoseksualna je ljudsko biće i ima sva prava. Mi nemamo pravo oduzeti joj ta prava. Ne smijemo ljudima oduzimati prava samo zato što su drugačiji. Ne smijemo im oduzeti pravo na disanje, hranu ili zasnivanje obitelji. Moramo svima dozvoliti da žive onako kako to njima najbolje odgovara', poručio je izraelski predsjednik koji je 1994. osvojio Nobelovu nagradu za mir.

U Izraelu je nedavno propao još jedan pokušaj da se istospolni brakovi ozakone, ali država zato zakonski prepoznaje one istospolne brakove koji su sklopljeni u inozemstvu.

U ovoj bliskoistočnoj državi svi heteroseksualni i homoseksualni parovi imaju pravo stupiti u životno partnerstvo kojim stječu sva prava kao u tradicionalnom braku. Ove je godine stranka Yesh Atid predstavila zakon o građanskom braku koji bi se odnosio i na heteroseksualne i na homoseksualne parove.