ESKALACIJA SUKOBA

Osnovan Krizni stožer za obranu Like od Roma?!

09.05.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Na ličkom području nedavno je osnovan Krizni stožer za obranu Like od romskog rasizma kojem je cilj, kako donosi Novi list, nadležna državna tijela upozoriti na 'teror koji se provodi Likom od strane nepravedno i nezasluženo privilegirane i favorizirane etničke skupine Roma'

Nakon nedavnog protjerivanja romskih obitelji iz Škabrnje, vijesti o zategnutim odnosima između lokalne zajednice i Roma dolaze i s ličkog područja, pa su nezadovoljni reakcijom policije, lokalnih i državnih vlasti kojima redovito prijavljuju krađe i premlaćivanja Ličani odlučili osnovati 'stožer za zaštitu'.

Romi su u Lici manjina s većim pravima od većine. Nažalost, postoji paralelna mreža koja ih kroz sustav politike i dijela policije štiti od zakona. Zbog nečijih interesa koje oni štite i preko njih se ostvaruju, Romi imaju više prava od svih nas Ličana', požalio se umirovljeni časnik HV-a Ivica Štimac Novom listu.

Štimac je prije 10-ak mjeseci stradao na području Široke Kule kad mu je skupina Roma nanijela teške tjelesne ozljede, a sve zbog nesporazuma oko toga kome je pripadalo balirano sijeno na njivi. U toj se priči Štimac našao ni kriv ni dužan jer je pomagao oko prikupljanja sijena.

O tome da mnogo toga nije u najboljem redu upozorava i Udruga za resocijalizaciju liječenih ovisnika i zaštitu ljudskih prava od svih oblika nasilja. Oni uvjeravaju da postoji i zahtjev, uobličen u peticiju, za zaštitom od Roma i njihove stoke potpisan od stanovnika sela Podlapaća, Svračkovo selo, Krbava i Tolići s Krbavskog polja.

'Postoji i Zahtjev grupe građana Obranimo polja iz Perušića s molbom da ih zaštitimo od Roma i njihove stoke te Zahtjev za zaštitom većinskog naroda i ostalih nacionalnih manjina od terora na području Like koji je potpisalo nekoliko stotina stanovnika Otočca, Vrhovina, Korenice, Udbina, Perušića', navodi Miro Matijević, predsjednik udruge.

Zbog svega, sigurno stanje je, po tvrdnjama stanovništva, 'više nego nestabilno i prijeti eskalacijom sukoba'. 'Ljudi se spremaju samoorganizirati i obraniti se od napada kojima su izloženi. Prijete naoružavanjem, fizičkom silom i odlučnom akcijom suprotstavljanja nasilju', upozorava Miro Matijević.

Na slične se slučajeve premlaćivanja žale i drugi žitelji tog dijela Like, iako lokalne vlasti odnose Roma i Hrvata ne ocjenjuju kao problematične, a pojedinačne incidente smatraju iznimkama – ne i pravilom.

Novi list navodi i podatak iz službenog popisa stanovništva po kojem u cijeloj Ličko-senjskoj županiji, brojkom i slovom, žive samo dva Roma, iako ih je na tom području znatno više. Riječki dnevnik nudi i odgovor – 'Romi u Lici ili nisu prijavljeni ili se počinju izjašnjavati kao Hrvati i katolici'.