DAČIĆ OPET O PRESUDI

Oslobađanje generala je uspjeh hrvatskog ‘velikog brata’

21.11.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u srijedu da će Beograd dati punu potporu inicijativi za raspravu o Haaškom tribunalu u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u travnju iduće godine i iskoristiti sve raspoložive mehanizme za zaštitu državnih interesa, ali da se zbog presuda u Haagu neće izolirati, prenosi beogradski tisak.

'Srbija zbog haaške nepravde neće podizati ‘Berlinski zid’, ali ćemo činiti sve što je u našoj moći i iskoristiti sve raspoložive mehanizme da zaštitimo naše nacionalne i državne interese. To danas nije nimalo lako, jer se Srbiji danas sve smije raditi', ocijenio je Ivica Dačić u intervjuu 'Večernjim novostima'.

'Narednih mjeseci, kroz diplomatsku ofenzivu, pokušat ćemo pridobiti potporu što većeg broja najutjecajnijih zemalja UN-a, da oštro i kritički govore o radu Tribunala i političkim utjecajima kojima je izložen', najavio je predsjednik vlade Srbije.

'Da smo bogatiji, bili bismo i ekonomski i politički jači, ponosniji, i vjerojatno nam se ne bi dogodila ovakva sramna presuda Haaškog tribunala. Zato je i jedan o najvažnijih ciljeva vlade koju vodim da Srbiju ekonomski dignemo na noge. Tako ćemo biti i politički utjecajniji', rekao je srbijanski premijer.

Dačić je naveo da u slučaju oslobađanja hrvatskih generala nije riječ o uspjehu Hrvatske, već o onima koji su pomogli da se izvede akcija 'Oluja' i koji imaju interes da svi akteri budu proglašeni nevinim.

U slučaju oslobađanja Ante Gotovine i Mladena Markača, ne govorimo o uspjehu Hrvatske, već o njezinom ‘velikom bratu’, koji je i pomogao da se izvrši ‘Oluja’ i koji ima interes da svi akteri budu proglašeni nevinim. Svi smo mi danas u kući ‘velikog brata’, samo je on nekom malo rođeniji', ocjena je predsjednika vlade Srbije.

Dačić je najavio da Srbija 'neće sjediti skrštenih ruku'.

'Narednih dana razmotrit ćemo sve pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju, da vidimo što se sve može napraviti. Ne treba se busati u nacionalističke grudi, već sada treba odigrati hladno i mudre glave. Svakako nećemo sjediti skrštenih ruku. Ako ništa drugo, moramo poduprijeti naše građane koji su pokrenuli razne tužbe širom svijeta protiv Hrvatske, a u vezi sa akcijom ‘Olujom’', rekao je premijer Srbije.