PORUKA IZ VLADE

Osjetite Hrvatsku kao priliku koja nije smeće

23.12.2010 u 14:22

Bionic
Reading

Rejting Hrvatske je nadomak 'smeća', ali u Vladi vlada optimizam, a čak ni ministra financija Ivana Šukera nije naljutila katastrofalna ocjena bonitetne kuće Standard&Poor's. Premijerka je građanima čestitala blagdane, a Šuker im je poklonio postrožene uvjete oslobađanja od plaćanja poreza na promet nekretnina

Vlada je predložila izmjene u Zakonu o porezu na promet nekretnina kojima postrožuje uvjete oslobađanja od plaćanja poreza na promet nekretnina.

Prema postojećem zakonu taj porez ne plaćaju osobe koje temeljem sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu. Međutim, ubuduće će ga morati naknadno plaćati - ako Porezna uprava u roku od tri godine od dana stjecanja utvrdi da je osoba iznajmila tu nekretninu u cijelosti ili djelomično; ako ta osoba ili njezin bračni drug odjave prebivalište, ne borave ili prijave promjenu adrese stanovanja; te ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje

Važna se promjena odnosi i na to da će Porezna uprava utvrđivati poklapa li se vrijednost nekretnine navedene u kupoprodajnom ugovoru s onom tržišnom. Ukoliko je navedena vrijednost niža, onda će Porezna uprava procijeniti tržišnu vrijednost temeljem usporednih podataka o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina, a na temelju toga će se utvrđivati porezna osnovica.

'Izmjene bi trebale pridonijeti i rješavanju problema žalbi na porezno rješenje, jer po novome žalba neće odgađati rješenje. To će značiti i revidiranje niza žalbi podnijetih samo kako bi se izbjeglo plaćanje poreza', objasnio je ministar Šuker, ali o rejtingu kojim je Hrvatsku bonitetna kuća Standard&Poor's smjestila nadomak razine 'junk' na sjednici Vlade nije kazao ni riječi, no novinari su ga zaskočili kasnije.

'NIJE TAKO LOŠE, PA NAJPRIJE SU PROPALI NAJBOLJI'

'Nemojte tako, mi smo razgovarali s financijskim tržištem i nije situacija kao što se želi. Daleko od toga da nije upozoravajuće, ali ponavljam, određene strukturne reforme se moraju provesti i ne može biti da netko ovako ili onako, a kad treba nešto provesti, onda bježi od toga i idite na neka tuđa vrata. Prema tome, to su činjenice', izložio je Šuker svoj pogled na lošu ocjenu.

Na novinarsko pitanje hoće li mu sljedeće godine biti teže zaduživati zemlju s obzirom da će kamate biti više, a državne obveznice bezvrednije, Šuker je kazao: 'Gledajte, to je sve relativna stvar. Tržište ima daleko bolje mišljenje nego te agencije. Nemojte ovo shvatiti kao alibi odgovor, ali sjetite se da su prije financijske i gospodarske krize prve propale banke koje su imale najveće moguće kreditne rejtinge. Ovo treba prihvatiti kao nešto što je upozoravajuće i to su činjenice koje nitko ne može osporiti, nitko ih ni ne pokušava osporiti, ali to pokazuje i da oko nekih stvari u Hrvatskoj treba postići konsenzus.'

'Nitko nema pravo reći da umirovljenici nemaju pravo dobiti mirovinu, a isto tako znate da godišnje 16,5 milijardi kuna fali od prikupljenih doprinosa. Hoćemo govoriti o socijali, hoćemo govoriti o potporama? Možemo otvoriti niz drugih pitanja', zaključio je Šuker nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj mu se premijerka Jadranka Kosor obraćala s 'Ivane', ali o rejtingu ili Ivi Sanaderu koji ju je jučer strpao u isti koš s Robertom Ježićem ni ovaj put nije zucnula niti riječ.

KOSORIČIN ZAVJET ŠUTNJE

Radije se okrenula već stoput izrecitiranoj litaniji o Europskoj uniji, a dobra je stvar tek ukoliko što je pritom uspjela i reći da bi od EK Hrvatska mogla dobiti 3,8 milijuna eura zbog štete od elementarnih nepogoda u 2009. godini.

Potom je riječ prepustila ministrima, ponajprije ministru gospodarstva Đuri Popijaču, koji također nije našao za shodno osvrnuti se na ocjenu rejtinga, ali se sav posvetio veličanju programa gospodarske promocije Hrvatske kojim će u inozemstvu predstavljati Lijepu Našu kao poslovnu destinaciju. Drugim riječima, kao sve ono što nije – raj za ulagače.

'Svi resursi kojima Hrvatska raspolaže kao atraktivna investicijska destinacija bit će u inozemstvu predstavljeni kroz projekte 'Hrvatska za vas', 'Osjeti Hrvatsku' i 'Investirajte u Hrvatsku' u sklopu programa 'Hrvatska prilika', naglasio je ministar Popijač, nabrajajući ta imena vrlo slična parolama kojima se i turiste nastoji privući u Hrvatsku, ali tu se zasad ipak ima nešto više uspjeha.

MILIJUN KUNA SNJEŽNOJ KRALJICI

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je dala 'suglasnost Hrvatskom skijaškom savezu za organizaciju i održavanje utrka u alpskom skijanju za žene i muškarce, Audi FIS Svjetski kup 'Vip Snow Queen Trophy' 2011, koje će se održati na Sljemenu 4. i 6. siječnja 2011. godine', a Vlada će toj manifestaciji dati financijsku potporu u iznosu od milijun kuna

Također je priopćeno da se 'daje prethodna suglasnost Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje da potraživanje prema Hrvatskoj poštanskoj banci d.d. s osnove Ugovora o ulaganju u dopunski kapital od 28. prosinca 2009. u svoti 50.000.000,00 kuna pretvori u redovne dionice Hrvatske poštanske banke d.d.'.