DETALJI OČITOVANJA

Osječki sudac potvrdio da je uzeo Mamićev sat: 'Popilo se'

25.03.2021 u 21:05

Bionic
Reading

Sudac Darko Krušlin bio je na čelu sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku koje je sudilo Zdravku Mamiću, a sada ga očekuje stegovni postupak zbog Mamićevih optužbi za druženja kojima se dovodi u pitanje njegova nepristranost. Zbog toga se već morao očitovati predsjedniku Županijskog suda u Osijeku Zvonku Vrbanu, dok će se idući tjedan braniti i pred Državnim sudbenim vijećem

Mamić je u svom iskazu, koji je lani u listopadu poslao USKOK-u, ustvrdio da je 24. srpnja 2017. na stadionu Dinama, nakon završetka utakmice između Hrvatske i Ukrajine upoznao suca Krušlina i njegovog kolegu Zvonka Vekića. Upoznao ih je, tvrdi, Ljubo Pribić, sada već bivši zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku, piše Telegram.

“Gospodin Pribić u ložu Maksimir ušao je s nekoliko ljudi i predstavio mi tu gospodu kao suce koji će mi suditi u Osijeku. To su bili suci Darko Krušlin, Zvonko Vekić te njihov prijatelj Zoran Škorić, direktor i vlasnik Osijek Koteksa. Dugo smo razgovarali i pričali o mom predmetu i budućem suđenju u Osijeku. U jednom trenutku sam skinuo sat s ruke, marke Audemars Piguet, i stavio ga na ruku Darka Krušlina. On je otišao s mojim poklonom na ruci u Osijek. Svemu ovome je prisustvovao osječki poduzetnik Drago Tadić koji se cijelo vrijeme s nama družio i pio”, kazao je Mamić.

Mamić u svom iskazu nadalje navodi da mu je 27. travnja 2017., kada je došao na suđenje u Osijek, na Županijskom sudu prišao Ljubo Pribić i vratio sat kojeg je poklonio Krušlinu. Sudac se, prema Mamićevim riječima, bojao da bi ga Drago Tadić, koji je vidio primopredaju sata, mogao cinkati i ucjenjivati. Tu scenu vraćanja sata navodno je vidio i zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković koji je zastupao optužnicu protiv Mamića.

U Mamićevom iskazu u oči upadaju problemi s datumima, a sudac Krušlin u svom očitovanju tvrdi kako se s njim prvi put susreo dok još nije bilo određeno da će on voditi postupak zbog izvlačenja novca iz Dinama. Susret se, prema Krušlinovom obrazloženju, dogodio dok je još trajalo optužno vijeće, dakle još prije kraja studenoga 2016. kada je prva optužnica protiv Mamića potvrđena. Krušlin tvrdi da tada još nije bio potvrđen za predsjednika sudskog vijeća koje će voditi proces.

  • +3
Konferencija za medije Zdravka Mamića u Mostaru Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

Sučeva verzija o Mamićevom satu

U svom očitovanju, piše Telegram, priznao je da je bio na utakmici na Dinamovom stadionu, čak i u tzv. Plavom salonu, odnosno stadionskoj VIP loži. Bilo je tamo još ljudi, među ostalima i Škorić iz Osijek Koteksa kojeg spominje i sam Mamić.

U nastavku njegovog očitovanja slijedi scena kada Mamić skida sat sa svoje ruke i daje ga sucu. “Popilo se”, priznaje sudac tvrdeći dalje da je već na povratku prema Osijeku, “kada je postao svjestan da mu je Mamićev sat na ruci odlučio vratiti taj nedopušteni dar”. Predao ga je, tvrdi, još tijekom vožnje Škoriću i zamolio ga da ga odnese natrag Mamiću. Ovaj je to i učinio, a kako neslužbeno doznajemo u međuvremenu je dao i svoj iskaz USKOK-u.