Županijski sud

Osječki poduzetnik Drago Tadić uz jamstvo može izaći iz zatvora

14.10.2020 u 16:09

Bionic
Reading

Osječki poduzetnik Drago Tadić koji se nakon nedavnog povratka iz BiH nalazi u istražnom zatvoru može izaći na slobodu uz plaćanje jamstva od dva milijuna kuna i hipoteku na nekretnini u vlasništvu njegove supruge, doznaje se u srijedu na osječkom Županijskom sudu

Tadiću, koji je u osječki zatvor doveden 29. rujna kada je nakon bijega uhićen na graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske, je dan kasnije na osječkom Županijskom sudu počelo suđenje za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Izvanraspravno vijeće suda u srijedu je odlučivalo o prijedlogu Tadića i njegova branitelja da mu se istražni zatvor zamijeni jamstvom i to polaganjem dva milijuna kuna gotovine ili uz milijun kuna te upis hipoteke od 2,9 milijuna kuna na obiteljskoj kući u Osijeku, u vlasništvu Tadićeve supruge.

Vijeće je odlučilo prihvatiti zamjenu istražnog zatvora polaganjem jamstva, ali uplatom dva milijuna kuna u gotovom novcu i upisom hipoteke od milijun kuna na supruginoj nekretnini u Osijeku, uz Tadićevo obećanje da se do kraja suđenja neće kriti te bez odobrenja suda napuštati boravište. Suda je dužan obavijestiti i o o svakoj promjeni adrese.

Nakon objave rješenja, stranke su se odrekle prava na žalbu, tako da je isto postalo pravomoćno, izvijestili su s osječkog Županijskog suda.

U ožujku 2019. protiv Tadića, kao bivšeg predsjednika Uprave tvrtke "Osijek Koteks" te predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke, austrijskog državljanina Dietmara Aluta-Oltyana, podignuta je optužnica zbog sumnji da su zlouporabama osječku tvrtku oštetili za više od 15 milijuna kuna.

S obzirom da je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu za Tadićem je raspisana tjeralica te Europski uhidbeni nalog te mu je određen istražni zatvor.

Tadić je, u listopadu 2018. pobjegao u BiH nakon što je pravomoćno osuđen u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila prvostupanjska osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine.